Zielone koniczynki z dipem serowym na Dzień Świętego Patryka
17 marca Irlandia obchodzi Dzień Świętego Patryka. Tradycja ta coraz częściej gości także w innych krajach Europy. Z okazji święta proponujemy zieloną przekąskę w iście irlandzkim kształcie i kolorze. Zielone koniczynki z dipem serowym będą idealnie pasować do piwa, ale świetnie sprawdzą się także na co dzień, jako zdrowszy zamiennik chipsów.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Krakersy:
- garść szpinaku np. Szpinaku młodego marki Eisberg
- 120 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 ml wody
- szczypta soli
- łyżeczka płatków chilli
Dip:
- 100 g serka topionego
- 80 g startego sera Gouda
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- mały ząbek czosnku
Krakersy: do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli). Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Krakersy wykrawać foremką w kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki – ciasto pokroić na małe kwadraty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.
Dip: mleko podgrzać na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Podawać na ciepło z krakersami, świeżymi warzywami lub pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze