Żeberka w słodkiej marynacie
Miękkie i soczyste żeberka w słodkiej marynacie to doskonały pomysł na jesienny obiad dla całej rodziny. Doskonałym uzupełnieniem tego dania będą gotowane ziemniaczki i surówka z czerwonej kapusty lub buraczki. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 szk. ketchupu pikantnego
- ½ szk. powideł śliwkowych
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 5 cebul
- 1/ 2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
Przepis
- Żeberka myję, osuszam, kroję na mniejsze porcje.
- Do miski wlewam ketchup, sos sojowy, dodaję powidła, wsypuję sól oraz paprykę ostrą. Dokładnie mieszam.
- Sos łączę z mięsem, połowę żeberek układam na dnie naczynia żaroodpornego.
- Cebule obieram, kroję w krążki, układam na mięsie.
- Na cebuli układam pozostałe żeberka i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
- Gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl