Żeberka duszone w sosie pomidorowym z białym winem
Idealna propozycja na prosty i bardzo pyszny obiad. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i soczyste. Tak przygotowane żeberka doskonale komponują się z aromatycznym sosem pomidorowym, który całkowicie i apetycznie je otula. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Żeberka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wg gustu).
- Każdy kawałek dokładnie oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną papryki i następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Mięso obsmażyć na rumiano. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i gdy zmięknie całość podlać winem. Ogień zwiększyć do maksimum, przewrócić żeberka i odczekać aż alkohol odparuje. Po tym czasie płomień zmniejszyć do minimum, dodać passatę, czosnek przeciśnięty przez praskę, listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem dusić pod przykryciem przez około 60-70 minut.
- Żeberka powinny być miękkie. Czas duszenia zależy od mięsa.
- W czasie duszenia żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę uważając, aby się nie przypaliły. Na końcu wsypać majeranek oraz odrobinę bazylii. W razie potrzeby sos doprawić do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl