Alternatywa dla popularnych kryształków
Na co dzień używamy przede wszystkim soli warzonej (kopalnianej). Wybieramy ją ponieważ jest najtańsza i najłatwiej dostępna. Niestety, nie posiada ona żadnych właściwości odżywczych, a jedynie walory smakowe. Wszystkie cenne makro- i mikroelementy są wypłukiwanie podczas procesu oczyszczania. Oto kilka zamienników słonego dodatku.
Korzystniejszym dla naszego zdrowia rozwiązaniem jest zastąpienie soli kopalnianej morską. Poza mieleniem nie poddaje się jej żadnej innej obróbce. Jest ona źródłem sodu, magnezu, wapnia, jodu, manganu, cynku, selenu, żelaza i fluoru. Inne wyjście to różowa sól himalajska. Jest ona uważana za najzdrowszą na świecie. Ma krystaliczną strukturę, lekko różową barwę i delikatny smak. Może być stosowana jako tradycyjna przyprawa do potraw, świetnie sprawdzi się również jako składnik domowych napojów izotonicznych. Zawiera aż 84 pierwiastki niezbędne dla naszego organizmu, a wśród nich: fluor, sód, magnez, krzem, fosfor, mangan, żelazo, miedź, cynk, selen, jod.
Zobacz także wideo: Czym zastąpić cukier w diecie
Zioła i przyprawy
Doskonałym zamiennikiem soli są zioła i przyprawy. Ich aromat zmniejsza ochotę na słony smak. Jak dobierać zioła i przyprawy do potraw?
Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone lub świeże listki. Pamiętajmy jednak, żeby dodawać bazylię pod koniec gotowania, by nie straciła swoich właściwości.
Lubczyk
Ma mocny korzenny zapach i słodko-gorzki smak. Jeśli dodamy go do zupy jarzynowej, pomidorowego sosu, mięsa czy sałatki, uzyskamy lekko słony posmak z nutą selera i cytryny. Lubczyk jest składnikiem wielu ziołowych mieszanek, dodaje się go także do zupek w proszku. Co ważne, działa moczopędnie, dlatego ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu oraz jest stosowany w leczeniu zapalenia pęcherza lub nerek.
Rozmaryn
Majeranek
Do ciężkostrawnych potraw takich jak żurek, bigos, gulasz, forszmak, fasolka po bretońsku trzeba koniecznie dodać łyżeczkę majeranku. Nada potrawie charakterystyczny smak, a dodatkowo pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy. Jako przyprawa sprawdzają się listki, łodyżki i kwiaty. Warto korzystać zarówno ze świeżej postaci, jak i suszonej.
Natka pietruszki
Drobno posiekana świeża natka pietruszki dodana do zupy, sałatki czy sosu również sprawi, że nie odczujemy braku soli. Pietruszka to cenne źródło witamin A i C oraz żelaza. Wspomaga trawienie, poprawia odporność, dobrze wpływa na wzrok. Z kolei kolendra sprawdzi się jako dodatek do ryb, owoców morza, drobiu i dań z roślin strączkowych.