WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Zdrowsze i znacznie smaczniejsze niż sól

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Alternatywa dla popularnych kryształków

Obraz
© 123RF.COM

Na co dzień używamy przede wszystkim soli warzonej (kopalnianej). Wybieramy ją ponieważ jest najtańsza i najłatwiej dostępna. Niestety, nie posiada ona żadnych właściwości odżywczych, a jedynie walory smakowe. Wszystkie cenne makro- i mikroelementy są wypłukiwanie podczas procesu oczyszczania. Oto kilka zamienników słonego dodatku.

Korzystniejszym dla naszego zdrowia rozwiązaniem jest zastąpienie soli kopalnianej morską. Poza mieleniem nie poddaje się jej żadnej innej obróbce. Jest ona źródłem sodu, magnezu, wapnia, jodu, manganu, cynku, selenu, żelaza i fluoru. Inne wyjście to różowa sól himalajska. Jest ona uważana za najzdrowszą na świecie. Ma krystaliczną strukturę, lekko różową barwę i delikatny smak. Może być stosowana jako tradycyjna przyprawa do potraw, świetnie sprawdzi się również jako składnik domowych napojów izotonicznych. Zawiera aż 84 pierwiastki niezbędne dla naszego organizmu, a wśród nich: fluor, sód, magnez, krzem, fosfor, mangan, żelazo, miedź, cynk, selen, jod.

Zobacz także wideo: Czym zastąpić cukier w diecie

/ 6Zioła i przyprawy

Obraz
© Shutterstock.com

Doskonałym zamiennikiem soli są zioła i przyprawy. Ich aromat zmniejsza ochotę na słony smak. Jak dobierać zioła i przyprawy do potraw?

Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone lub świeże listki. Pamiętajmy jednak, żeby dodawać bazylię pod koniec gotowania, by nie straciła swoich właściwości.

/ 6Lubczyk

Obraz
© Shutterstock.com

Ma mocny korzenny zapach i słodko-gorzki smak. Jeśli dodamy go do zupy jarzynowej, pomidorowego sosu, mięsa czy sałatki, uzyskamy lekko słony posmak z nutą selera i cytryny. Lubczyk jest składnikiem wielu ziołowych mieszanek, dodaje się go także do zupek w proszku. Co ważne, działa moczopędnie, dlatego ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu oraz jest stosowany w leczeniu zapalenia pęcherza lub nerek.

/ 6Rozmaryn

Obraz
© Shutterstock.com

Z drobiem, jagnięciną, rybami oraz ryżem dobrze komponuje się rozmaryn. Ma mocny zapach i lekko imbirowy smak. Korzystnie wpływa na trawienie, ponieważ wzmaga wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Łagodzi też skurcze brzucha, działa żółciopędnie, koi nerwy i dodaje sił witalnych.

/ 6Majeranek

Obraz
© 123RF.COM

Do ciężkostrawnych potraw takich jak żurek, bigos, gulasz, forszmak, fasolka po bretońsku trzeba koniecznie dodać łyżeczkę majeranku. Nada potrawie charakterystyczny smak, a dodatkowo pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy. Jako przyprawa sprawdzają się listki, łodyżki i kwiaty. Warto korzystać zarówno ze świeżej postaci, jak i suszonej.

/ 6Natka pietruszki

Obraz
© Shutterstock.com

Drobno posiekana świeża natka pietruszki dodana do zupy, sałatki czy sosu również sprawi, że nie odczujemy braku soli. Pietruszka to cenne źródło witamin A i C oraz żelaza. Wspomaga trawienie, poprawia odporność, dobrze wpływa na wzrok. Z kolei kolendra sprawdzi się jako dodatek do ryb, owoców morza, drobiu i dań z roślin strączkowych.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany