Zdrowsze i znacznie smaczniejsze niż sól

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Alternatywa dla popularnych kryształków

Obraz
© 123RF.COM

Na co dzień używamy przede wszystkim soli warzonej (kopalnianej). Wybieramy ją ponieważ jest najtańsza i najłatwiej dostępna. Niestety, nie posiada ona żadnych właściwości odżywczych, a jedynie walory smakowe. Wszystkie cenne makro- i mikroelementy są wypłukiwanie podczas procesu oczyszczania. Oto kilka zamienników słonego dodatku.

Korzystniejszym dla naszego zdrowia rozwiązaniem jest zastąpienie soli kopalnianej morską. Poza mieleniem nie poddaje się jej żadnej innej obróbce. Jest ona źródłem sodu, magnezu, wapnia, jodu, manganu, cynku, selenu, żelaza i fluoru. Inne wyjście to różowa sól himalajska. Jest ona uważana za najzdrowszą na świecie. Ma krystaliczną strukturę, lekko różową barwę i delikatny smak. Może być stosowana jako tradycyjna przyprawa do potraw, świetnie sprawdzi się również jako składnik domowych napojów izotonicznych. Zawiera aż 84 pierwiastki niezbędne dla naszego organizmu, a wśród nich: fluor, sód, magnez, krzem, fosfor, mangan, żelazo, miedź, cynk, selen, jod.

Zobacz także wideo: Czym zastąpić cukier w diecie

/ 6Zioła i przyprawy

Obraz
© Shutterstock.com

Doskonałym zamiennikiem soli są zioła i przyprawy. Ich aromat zmniejsza ochotę na słony smak. Jak dobierać zioła i przyprawy do potraw?

Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone lub świeże listki. Pamiętajmy jednak, żeby dodawać bazylię pod koniec gotowania, by nie straciła swoich właściwości.

/ 6Lubczyk

Obraz
© Shutterstock.com

Ma mocny korzenny zapach i słodko-gorzki smak. Jeśli dodamy go do zupy jarzynowej, pomidorowego sosu, mięsa czy sałatki, uzyskamy lekko słony posmak z nutą selera i cytryny. Lubczyk jest składnikiem wielu ziołowych mieszanek, dodaje się go także do zupek w proszku. Co ważne, działa moczopędnie, dlatego ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu oraz jest stosowany w leczeniu zapalenia pęcherza lub nerek.

/ 6Rozmaryn

Obraz
© Shutterstock.com

Z drobiem, jagnięciną, rybami oraz ryżem dobrze komponuje się rozmaryn. Ma mocny zapach i lekko imbirowy smak. Korzystnie wpływa na trawienie, ponieważ wzmaga wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Łagodzi też skurcze brzucha, działa żółciopędnie, koi nerwy i dodaje sił witalnych.

/ 6Majeranek

Obraz
© 123RF.COM

Do ciężkostrawnych potraw takich jak żurek, bigos, gulasz, forszmak, fasolka po bretońsku trzeba koniecznie dodać łyżeczkę majeranku. Nada potrawie charakterystyczny smak, a dodatkowo pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy. Jako przyprawa sprawdzają się listki, łodyżki i kwiaty. Warto korzystać zarówno ze świeżej postaci, jak i suszonej.

/ 6Natka pietruszki

Obraz
© Shutterstock.com

Drobno posiekana świeża natka pietruszki dodana do zupy, sałatki czy sosu również sprawi, że nie odczujemy braku soli. Pietruszka to cenne źródło witamin A i C oraz żelaza. Wspomaga trawienie, poprawia odporność, dobrze wpływa na wzrok. Z kolei kolendra sprawdzi się jako dodatek do ryb, owoców morza, drobiu i dań z roślin strączkowych.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska