Zdrowotne właściwości czarnej herbaty
Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata ma też działanie lecznicze – odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną - smakosze mają do wyboru również herbatę zieloną, białą i czerwoną. Każda ma inne właściwości, a jej spożywanie należy dostosować nie tylko do potrzeb organizmu, lecz także stanu zdrowia.
Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata ma też działanie lecznicze - odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną, smakosze mają do wyboru również herbatę zieloną, białą i czerwoną. Każda ma inne właściwości, a jej spożywanie należy dostosować nie tylko do potrzeb organizmu, lecz także stanu zdrowia.
Każdy rodzaj herbaty jest wytwarzany z liści drzewa herbacianego. Różnica polega jedynie na sposobie ich przygotowywania. Liście przeznaczone do produkcji herbaty czarnej poddaje się procesowi utleniania, czyli fermentacji. Z kolei by powstała herbata zielona, liście przerabia się najpóźniej w ciągu godziny od ich zerwania, nim zaczną fermentować.
- Właściwości jednej i drugiej herbaty są bardzo podobne. Zawsze możemy mówić o działaniu mocno antyseptycznym i odkażającym. Herbata jest też bardzo bogatym źródłem fluoru. Zarówno herbata czarna, jak i zielona zwalczają wolne rodniki, bardzo dobrze oczyszczają układ trawienny i moczowy - mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.
Smakosze podkreślają, że największe właściwości ma herbata liściasta. Zielona przyspiesza przemianę materii, obniża cholesterol, opóźnia efekty starzenia i zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością. W zupełności wystarczy 3-5 filiżanek tygodniowo. Częściej natomiast można pić herbatę czarną, ta z dodatkiem cytryny zmniejsza ryzyko raka.
- Herbata czarna ma bardzo dobre właściwości odkażające. Jeżeli czymś się zatruliśmy albo mamy grypę żołądkową, to czarna mocna herbata będzie zbawienna i bardzo szybko nam pomoże i postawi nas na nogi - podkreśla Julia Popcowa.
Eksperci tłumaczą, że napój ten pobudza i orzeźwia dzięki dużej zawartości teiny, która działa podobnie jak kofeina znajdująca się w kawie. Filiżanka płynu zawiera od 30 do 100 mg teiny. Po jej wypiciu mija uczucie senności, znużenia i wyczerpania, a umysł zaczyna lepiej pracować. Działanie pobudzające ma jednak tylko świeży napar, uzyskany najwyżej po 3 minutach. Herbata parzona dłużej działa relaksująco.
- Zielona herbata ma działanie wychładzające, dlatego powinniśmy ją pić wtedy, kiedy jest gorąco, czyli wiosną i latem. Jeśli zimą po nią sięgniemy i wyjdziemy na zewnątrz, to bardziej odczujemy panujący chłód. W okresie zimowym powinniśmy pić wersję czarną, najlepiej z dodatkiem goździków, kardamonu, cynamonu czy pieprzu. Taki napój nas dodatkowo rozgrzeje, doda nam także energii i sił witalnych - dodaje Julia Popcowa.
Zielona herbata pozostawia osad na zębach, porównywalny do osadu po dymie tytoniowym, który jest bardzo trudny do usunięcia. Czarna nie ma takiego działania. Zielona nie jest też polecana kobietom w ciąży, osobom cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Nie należy też popijać nią leków. Zawarta w niej teina utrudnia wchłanianie wapnia i magnezu. Z kolei zbyt częste picie czarnej herbaty może powodować reumatoidalne zapalenie stawów.
Newseria/mp/WP Kuchnia