Zdrowotne właściwości czarnej herbaty

Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata ma też działanie lecznicze – odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną - smakosze mają do wyboru również herbatę zieloną, białą i czerwoną. Każda ma inne właściwości, a jej spożywanie należy dostosować nie tylko do potrzeb organizmu, lecz także stanu zdrowia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata ma też działanie lecznicze - odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną, smakosze mają do wyboru również herbatę zieloną, białą i czerwoną. Każda ma inne właściwości, a jej spożywanie należy dostosować nie tylko do potrzeb organizmu, lecz także stanu zdrowia.

Każdy rodzaj herbaty jest wytwarzany z liści drzewa herbacianego. Różnica polega jedynie na sposobie ich przygotowywania. Liście przeznaczone do produkcji herbaty czarnej poddaje się procesowi utleniania, czyli fermentacji. Z kolei by powstała herbata zielona, liście przerabia się najpóźniej w ciągu godziny od ich zerwania, nim zaczną fermentować.

- Właściwości jednej i drugiej herbaty są bardzo podobne. Zawsze możemy mówić o działaniu mocno antyseptycznym i odkażającym. Herbata jest też bardzo bogatym źródłem fluoru. Zarówno herbata czarna, jak i zielona zwalczają wolne rodniki, bardzo dobrze oczyszczają układ trawienny i moczowy - mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.

Smakosze podkreślają, że największe właściwości ma herbata liściasta. Zielona przyspiesza przemianę materii, obniża cholesterol, opóźnia efekty starzenia i zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością. W zupełności wystarczy 3-5 filiżanek tygodniowo. Częściej natomiast można pić herbatę czarną, ta z dodatkiem cytryny zmniejsza ryzyko raka.

- Herbata czarna ma bardzo dobre właściwości odkażające. Jeżeli czymś się zatruliśmy albo mamy grypę żołądkową, to czarna mocna herbata będzie zbawienna i bardzo szybko nam pomoże i postawi nas na nogi - podkreśla Julia Popcowa.

Eksperci tłumaczą, że napój ten pobudza i orzeźwia dzięki dużej zawartości teiny, która działa podobnie jak kofeina znajdująca się w kawie. Filiżanka płynu zawiera od 30 do 100 mg teiny. Po jej wypiciu mija uczucie senności, znużenia i wyczerpania, a umysł zaczyna lepiej pracować. Działanie pobudzające ma jednak tylko świeży napar, uzyskany najwyżej po 3 minutach. Herbata parzona dłużej działa relaksująco.

- Zielona herbata ma działanie wychładzające, dlatego powinniśmy ją pić wtedy, kiedy jest gorąco, czyli wiosną i latem. Jeśli zimą po nią sięgniemy i wyjdziemy na zewnątrz, to bardziej odczujemy panujący chłód. W okresie zimowym powinniśmy pić wersję czarną, najlepiej z dodatkiem goździków, kardamonu, cynamonu czy pieprzu. Taki napój nas dodatkowo rozgrzeje, doda nam także energii i sił witalnych - dodaje Julia Popcowa.

Zielona herbata pozostawia osad na zębach, porównywalny do osadu po dymie tytoniowym, który jest bardzo trudny do usunięcia. Czarna nie ma takiego działania. Zielona nie jest też polecana kobietom w ciąży, osobom cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Nie należy też popijać nią leków. Zawarta w niej teina utrudnia wchłanianie wapnia i magnezu. Z kolei zbyt częste picie czarnej herbaty może powodować reumatoidalne zapalenie stawów.

Newseria/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu: Newseria

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru