Zbawiennie działa na organizm. Wymiata toksyny jak szczoteczka, chroni przed groźną chorobą

Czy wiesz, że prosty, codzienny napój może zdziałać cuda dla twojego zdrowia? Kefir, znany od wieków, to nie tylko pyszny napój, ale przede wszystkim naturalny probiotyk, który zbawiennie działa na organizm. Dzięki zawartości bakterii Lactobacillus rhamnosus, kefir wymiata toksyny jak szczoteczka, chroni przed groźnymi chorobami i wspiera ogólną kondycję organizmu.

Kefir ma zbawiennie działa na organizmKefir ma zbawiennie działa na organizm
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
1

Kefir to jeden z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych, ceniony za swoje prozdrowotne właściwości. Zdaniem doktora Marka Skoczylasa, popularnego lekarza i autora kanału na YouTube, regularne spożywanie kefiru może działać jak naturalna "szczoteczka" dla organizmu – pomaga usuwać toksyny, wspiera odporność i chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Co sprawia, że kefir jest tak skuteczny? Kluczową rolę odgrywają w nim dobroczynne bakterie, zwłaszcza Lactobacillus rhamnosus.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Kefir oczyszcza organizm z toksyn

Doktor Marek Skoczylas podkreśla, że w naszym codziennym pożywieniu często znajdują się szkodliwe substancje – metale ciężkie, pestycydy oraz inne toksyny, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Liczne badania wskazują, że obecność metali ciężkich w organizmie może zwiększać ryzyko chorób nowotworowych, neurologicznych czy hormonalnych. Na szczęście regularne spożywanie kefiru, bogatego w bakterie Lactobacillus rhamnosus, pomaga w ich eliminacji.

Według badań przytoczonych przez doktora Skoczylasa, probiotyki zawarte w kefirze chronią organizm przed zatruciem metalami ciężkimi, takimi jak rtęć czy arsen. Badania wykazały, że kobiety w ciąży i dzieci, które spożywały kefir z odpowiednimi szczepami bakterii, miały niższe stężenie toksycznych pierwiastków w organizmie. Może to oznaczać skuteczniejszą ochronę przed ich szkodliwym wpływem na rozwój układu nerwowego i ogólne zdrowie.

Kefir wspiera odchudzanie i zdrowie jelit

Kolejną zaletą kefiru jest jego wpływ na metabolizm i kontrolę masy ciała. Jak zauważa doktor Skoczylas, bakterie zawarte w kefirze mogą pomóc w redukcji nadwagi, ponieważ regulują apetyt i wspierają trawienie. W jednym z badań wykazano, że osoby spożywające kefir bogaty w Lactobacillus rhamnosus traciły na wadze skuteczniej niż osoby, które go nie piły. Co więcej, kefir sprzyja utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit, co może przekładać się na lepsze trawienie i samopoczucie.

Dodatkowo, kefir może mieć pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej, wspomagając walkę z próchnicą, a także pomaga w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych, co szczególnie docenią kobiety.

Jak przygotować kefir w domu?

Doktor Marek Skoczylas zwraca uwagę, że najlepszym sposobem na czerpanie pełnych korzyści zdrowotnych z kefiru jest jego domowa produkcja. Aby przygotować kefir, potrzebne są jedynie dwa składniki: mleko oraz tzw. grzybek tybetański (ziarna kefirowe). Proces fermentacji trwa około 24 godzin i pozwala uzyskać bogaty w probiotyki napój.

Przepis na domowy kefir:

  1. Do czystego słoika wlej pół litra mleka (najlepiej niepasteryzowanego, pełnotłustego).
  2. Dodaj łyżkę ziaren kefirowych.
  3. Zamieszaj drewnianą łyżeczką (unikać kontaktu z metalowymi narzędziami).
  4. Przykryj słoik ściereczką i odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
  5. Po tym czasie kefir przecedź – gotowy napój można przechowywać w lodówce, a pozostałe ziarna wykorzystać do kolejnej fermentacji.

Alternatywnie, kefir można przygotować, dodając niewielką ilość gotowego kefiru do mleka i pozostawiając mieszankę na kilka godzin do fermentacji.

Wybrane dla Ciebie

Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany