Zawijane pizzerki z kurczaka. Fantastyczna przekąska
Znudziły wam się tradycyjne dania? Oto niebanalny przepis na obiad albo domową imprezę. Kotlety, które smakują jak... pizza. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- olej do smażenia
- ½ małego słoika papryki konserwowej
- 10 dag sera żółtego w plasterkach
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- sól, pieprz
Przepis
- Mięso myję, osuszam, kroję w podłużne paski o szerokości 2 cm. Mięso doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, drobno pokrojone pieczarki. Pięć minut smażę, doprawiam pieprzem oraz solą i dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
- Paski mięsa rozkładam, układam na nich usmażony farsz i po paseczku żółtego sera.
- Paski mięsa zwijam w ślimaczki, można spiąć wykałaczką żeby się podczas pieczenia nie odwinęły.
- Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w 180 st. C Przed podaniem wyjmuję wykałaczki, polewam ketchupem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl