Takie mleko kupujemy na potęgę w marketach. Dietetyk bije na alarm
W wielu domach mleko jest jednym z podstawowych produktów, które zawsze znajdują się w lodówce. Dodajemy je do kawy, owsianki i naleśników, bo tak lubimy albo do takich przepisów jesteśmy przyzwyczajeni. Bartek Szemraj zwraca uwagę na to, że nie każde mleko tak samo wpływa na organizm.
Szczególnie wśród osób, które ograniczają spożycie tłuszczów i ilość kalorii, popularne są mleka 0 lub 0,5 proc. Dietetyk mówi stanowczo, że w takiej sytuacji lepiej całkowicie zrezygnować z mleka, bo tego typu napój niewiele wznosi do organizmu, a nawet może zaszkodzić. Na "czarnej liście" znalazły się również inne popularne rodzaje mleka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleczne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą za każdym razem
Jakiego mleka nie warto kupować?
W materiale na YouTubie Bartek Szemraj wymienia po kolei różne rodzaje mleka, które nie są najlepszym wyborem w sklepie. Na wstępie zaznacza również, że niektóre osoby powinny nawet całkowicie zrezygnować z tego rodzaju nabiału. Ale nie stawia sprawy na ostrzu noża – są i tacy, którym mleko służy, ale pod pewnymi warunkami.
– Przez lata uważano, że tłuszcz mleczny jest niezdrowy, dlatego zaczęto bardzo mocno promować mleka 0 proc. […] Problem w tym, że usunięcie tłuszczu pozbawia mleko różnych witamin, w tym A, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. W efekcie pijesz napój, który ma znacznie mniej wartości odżywczych niż pełnotłuste mleko. Co więcej, wiele osób uważa, że takie mleko gorzej się trawi i nie syci tak dobrze jak pełnotłuste – mówi dietetyk.
Bartek Szemraj nie poleca również mleka UHT, które podczas produkcji jest poddawane wysokiej temperaturze, a ta niszczy większość enzymów i częściowo wpływa na strukturę białek. Takie mleko może gorzej się trawić niż świeże. Na świeczniku są również produkty, pochodzące od krów z intensywnych hodowli. Dietetyk zwraca uwagę na to, że w takiej sytuacji do mleka mogą przenikać śladowe ilości antybiotyków czy środków hormonalnych. Odradza też całą gamę mlek smakowych, takich jak truskawkowe czy czekoladowe.
Takie mleko to najlepszy wybór
Mleko może być wartościowym składnikiem diety osób, które nie mają problemów z jego trawieniem. Jeśli jest pełnotłuste i pochodzi od krów z hodowli ekologicznych, jest cennym źródłem witamin, białka i wapnia. Bartek Szemraj wymienia, kto może skorzystać na sięganiu po takie mleko – to osoby aktywne fizycznie, które nie mają problemów hormonalnych, oraz dzieci, których organizm potrzebuje większych ilości białka i wapnia w procesie intensywnego wzrostu.
– Wybieraj mleko pełnotłuste. Unikanie odtłuszczonego mleka pozwala dostarczyć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a tłuszcz pomaga lepiej przyswajać składniki odżywcze. Pamiętaj też, żeby sięgać po mleko ekologiczne. Mleka od krów karmionych naturalnie są po prostu lepszej jakości i nie zawierają sztucznych hormonów oraz antybiotyków – wyjaśnia Bartek Szemraj.
Dietetyk sam nie pije mleka ze względu na chorobę Hashimoto i odradza je wszystkim, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Mleko nie jest wskazane również dla osób z nietolerancją laktozy, insulionoopornością i cukrzycą. Zrezygnuj z niego także w sytuacji, gdy masz problemy ze skórą. W ramach alternatywy dla mleka sięgaj po produkty fermentowane, takie jak kefir, jogurt, maślanka czy popularne w PRL-u zsiadłe mleko.