Zaskakujący dodatek do obiadu. Kasza zapiekana z serem według receptury z 1929 roku

"Jednym z przepisów, którego nie znalazłam w żadnej z książek, a w gazecie dla pań właśnie jest ten na wykorzystanie kaszy, jajek i ostrego sera do przygotowania zapiekanych klusek przypominających nieco kopytka. Koncept, przyznacie – banalnie prosty, a jednak nigdy nie przyszedł mi do głowy" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

Zaskakujący dodatek do obiadu. Kasza zapiekana z serem według receptury z 1929 rokuZaskakujący dodatek do obiadu. Kasza zapiekana z serem według receptury z 1929 roku
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 1 szkl kaszy manny,
  • 3 szkl mleka (może być pół na pół z wodą),
  • 100 g parmezanu,
  • 2 jajka,
  • 25 g masła,
  • bułka tarta.

Przepis

Ugotować bardzo gęstą kaszkę w proporcji szkl kaszy na 3 szkl płynu. Dokładnie wymieszać, przykryć rondel pokrywą i pozostawić w cieple aż lekko przestygnie. Przełożyć do miski, dodać starty ser i jajka. Wymieszać i rozsmarować równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub półmisku na grubość ok 1,5 cm. Ostawić do stężenia, najlepiej w lodówce. Gdy masa zupełnie zastygnie, wyjąć z formy i pokroić na kształt leniwych pierogów lub okręgów. Tak przygotowane, ułożyć warstwowo w naczyniu do zapiekania przesypując obficie kawałkami masła i tartym serem. Posypać z wierzchu niewielką ilością bułki tartej, obłożyć kawałeczkami masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Przepis

Gotową masę musimy rozsmarować i zostawić do zastygnięcia tak, by możliwe było wykrojenie z niej kształtów. By gotowy efekt prezentował się estetycznie, masę dobrze jest wygładzić przed zastudzeniem maczając łyżkę lub szpatułkę w zimnej wodzie. Ten sam zabieg będzie również pomocny przy formowaniu klusek.

Przepis

Nie przejmujcie się jeśli po ułożeniu kształty nie będą idealne – wszystko i tak będzie wyglądać fantastycznie gdy całość się zrumieni w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary