Zaproś lawendę do kuchni. Aromatyczne inspiracje

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Kwiatowe przepisy

Obraz
© 123RF

Lawenda kwitnie od czerwca do września. Możemy używać zarówno świeżych, jak i suszonych kwiatów. Sprawdzą się nie tylko do dekoracji potraw, ale także jako aromatyczny dodatek do deserów, mięs czy napojów.

/ 5Niezastąpiona do wypieków

Obraz
© 123RF

Zacznijmy od spraw oczywistych – drobne, fioletowe kwiaty lawendy mogą posłużyć jako dekoracja stołu i potraw – ciast, deserów, koktajli. Podobnie jak fiołki nadają się również do kandyzowania. Kwiatami można także aromatyzować cukier, miód, ryż, twaróg, masło czy oliwę, ale o tym za chwilę. Pasują także do słodkich wypieków. Świeże liście nadają się do warzywnych sałatek, win, dressingów czy octów. Z kolei ekstrakt z olejku lawendowego służy do aromatyzowania słodyczy czy budyniów.

/ 5Lawendowa kuchnia

Obraz
© 123RF

Świeża i suszona lawenda doskonale sprawdzi się w roli przyprawy do warzyw oraz tłustych mięs. Kilku pędów można użyć np. do baraniej pieczeni, mięsa duszonego, zupy rybnej czy do galarety z ryb. Lawenda świetnie komponuje się z szałwią i koprem. Takiej mieszanki można użyć do marynaty lub natrzeć nią mięso. Kiedy wrzucimy kilka suszonych gałązek do grilla, to nadadzą on dymowi i przygotowywanym potrawom delikatny aromat.

/ 5Lawendowy cukier

Obraz
© 123RF

W domu z łatwością możemy przygotować cukier aromatyzowany lawendą. Wystarczy włożyć czyste suszone kwiaty do słoika wypełnionego drobnym cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na ok. cztery tygodnie. Po tym czasie przesiewamy cukier, aby pozbyć się kwiatów lawendy. Cukier lawendowy należy przechowywać w szczelnym pojemniku,dzięki czemu zachowa on swój aromat. Nadaje się on do wypieków, lodów, deserów a także do słodzenia herbaty. Nadaje bowiem niesamowity zapach.

/ 5Pachnące dodatki

Obraz
© 123RF

Suszone gałązki lawendy można także włożyć do butelki z oliwą lub octem winnym, a następnie odstawić w ciemne miejsce na cztery tygodnie. Znany jest również prowansalski miód lawendowy, Posiada on przyjemną bursztynową barwę i przepiękny aromat. Można go używać do słodzenia ciepłych napojów.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca