Zaproś lawendę do kuchni. Aromatyczne inspiracje

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Kwiatowe przepisy

Obraz
© 123RF

Lawenda kwitnie od czerwca do września. Możemy używać zarówno świeżych, jak i suszonych kwiatów. Sprawdzą się nie tylko do dekoracji potraw, ale także jako aromatyczny dodatek do deserów, mięs czy napojów.

/ 5Niezastąpiona do wypieków

Obraz
© 123RF

Zacznijmy od spraw oczywistych – drobne, fioletowe kwiaty lawendy mogą posłużyć jako dekoracja stołu i potraw – ciast, deserów, koktajli. Podobnie jak fiołki nadają się również do kandyzowania. Kwiatami można także aromatyzować cukier, miód, ryż, twaróg, masło czy oliwę, ale o tym za chwilę. Pasują także do słodkich wypieków. Świeże liście nadają się do warzywnych sałatek, win, dressingów czy octów. Z kolei ekstrakt z olejku lawendowego służy do aromatyzowania słodyczy czy budyniów.

/ 5Lawendowa kuchnia

Obraz
© 123RF

Świeża i suszona lawenda doskonale sprawdzi się w roli przyprawy do warzyw oraz tłustych mięs. Kilku pędów można użyć np. do baraniej pieczeni, mięsa duszonego, zupy rybnej czy do galarety z ryb. Lawenda świetnie komponuje się z szałwią i koprem. Takiej mieszanki można użyć do marynaty lub natrzeć nią mięso. Kiedy wrzucimy kilka suszonych gałązek do grilla, to nadadzą on dymowi i przygotowywanym potrawom delikatny aromat.

/ 5Lawendowy cukier

Obraz
© 123RF

W domu z łatwością możemy przygotować cukier aromatyzowany lawendą. Wystarczy włożyć czyste suszone kwiaty do słoika wypełnionego drobnym cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na ok. cztery tygodnie. Po tym czasie przesiewamy cukier, aby pozbyć się kwiatów lawendy. Cukier lawendowy należy przechowywać w szczelnym pojemniku,dzięki czemu zachowa on swój aromat. Nadaje się on do wypieków, lodów, deserów a także do słodzenia herbaty. Nadaje bowiem niesamowity zapach.

/ 5Pachnące dodatki

Obraz
© 123RF

Suszone gałązki lawendy można także włożyć do butelki z oliwą lub octem winnym, a następnie odstawić w ciemne miejsce na cztery tygodnie. Znany jest również prowansalski miód lawendowy, Posiada on przyjemną bursztynową barwę i przepiękny aromat. Można go używać do słodzenia ciepłych napojów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości