Kwiatowe przepisy
Lawenda kwitnie od czerwca do września. Możemy używać zarówno świeżych, jak i suszonych kwiatów. Sprawdzą się nie tylko do dekoracji potraw, ale także jako aromatyczny dodatek do deserów, mięs czy napojów.
Niezastąpiona do wypieków
Zacznijmy od spraw oczywistych – drobne, fioletowe kwiaty lawendy mogą posłużyć jako dekoracja stołu i potraw – ciast, deserów, koktajli. Podobnie jak fiołki nadają się również do kandyzowania. Kwiatami można także aromatyzować cukier, miód, ryż, twaróg, masło czy oliwę, ale o tym za chwilę. Pasują także do słodkich wypieków. Świeże liście nadają się do warzywnych sałatek, win, dressingów czy octów. Z kolei ekstrakt z olejku lawendowego służy do aromatyzowania słodyczy czy budyniów.
Lawendowa kuchnia
Świeża i suszona lawenda doskonale sprawdzi się w roli przyprawy do warzyw oraz tłustych mięs. Kilku pędów można użyć np. do baraniej pieczeni, mięsa duszonego, zupy rybnej czy do galarety z ryb. Lawenda świetnie komponuje się z szałwią i koprem. Takiej mieszanki można użyć do marynaty lub natrzeć nią mięso. Kiedy wrzucimy kilka suszonych gałązek do grilla, to nadadzą on dymowi i przygotowywanym potrawom delikatny aromat.
Lawendowy cukier
W domu z łatwością możemy przygotować cukier aromatyzowany lawendą. Wystarczy włożyć czyste suszone kwiaty do słoika wypełnionego drobnym cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na ok. cztery tygodnie. Po tym czasie przesiewamy cukier, aby pozbyć się kwiatów lawendy. Cukier lawendowy należy przechowywać w szczelnym pojemniku,dzięki czemu zachowa on swój aromat. Nadaje się on do wypieków, lodów, deserów a także do słodzenia herbaty. Nadaje bowiem niesamowity zapach.
Pachnące dodatki
Suszone gałązki lawendy można także włożyć do butelki z oliwą lub octem winnym, a następnie odstawić w ciemne miejsce na cztery tygodnie. Znany jest również prowansalski miód lawendowy, Posiada on przyjemną bursztynową barwę i przepiękny aromat. Można go używać do słodzenia ciepłych napojów.