Zapiekanka rybna z porami
Ryba zapiekana z porami wspaniale sprawdzi się na obiad. To wyśmienite połączenie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zapiekankę możesz podać z ryżem lub ziemniakami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pory oczyścić, umyć, pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na maśle. Kiedy pory zmiękną, przełożyć do miski.
- Na pozostałym tłuszczu krótko obsmażyć filety rybne. Obsmażone ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarowanego łyżką masła - posolić, popieprzyć. Na rybach ułożyć warstwę podsmażonych porów.
- W oddzielnym naczyniu wymieszać śmietanę, jajko i starty żółty ser. Solimy, pieprzymy do smaku nie żałując startej gałki muszkatołowej.
- Tę masę rozprowadzamy po wierzchu jako trzecią warstwę. Naczynie wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 200 st. C, aż powstanie lekko brązowa skórka. podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl