Zapiekane muszle makaronowe z grzybowym farszem
Przepyszna makaronowa zapiekanka z grzybami. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Składniki:
- ok. 15 muszli makaronowych
- 40 dag leśnych grzybów (mogą być oczywiście mrożone)
- 1 cebula
- 1 mały por
- 0,5 szklanki groszku konserwowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka masła
Sos:
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 garść rukoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
- 1 kulka sera mozzarella
Przepis
- Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Grzyby oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy do miękkości, aż wyparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy groszek i pietruszkę, mieszamy.
- Do blendera wkładamy wszystkie składniki sosu, blendujemy na gładki krem.
- Makaronowe muszle nadziewamy grzybowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 min w temp. 180 st. C. P
- od koniec pieczenia na wierzchu układamy plasterki sera. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia i lekkiego zarumienienia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl