Zapiekane kotlety mielone z papryką
Kotlety mielone nie muszą być nudne, można je przygotować na wiele sposobów. Pani Beata zapieka kotlety mielone z sosem pełnym sezonowych warzyw. Przekonajcie się, sami jakie to jest pyszne! Przepis dostaliśmy na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- 1 jajko
*Dodatkowo: *
- olej do smażenia
- 700 g passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka oregano
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 10 dag sera żółtego
- Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, przyprawę gyros, sól, dodaję obraną drobno pokrojoną jedną cebulę, wlewam śmietanę. Mięso dokładnie wyrabiam, robię okrągłe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu żaroodpornym.
- Pozostałe cebule obieram, kroję w krążki, układam pomiędzy kotletami.
- Cukinie obieram, kroję w pół plasterki, również układam pomiędzy kotletami.
- Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w paseczki, układam na kotletach.
- Passatę wlewam do naczynia, wsypuje oregano, cukier, paprykę ostrą, mieszam i polewam kotlety.
- Zapiekam wszystko w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
- Pięć minut przed końcem zapiekania posypuję serem żółtym starty na tarce o dużych oczkach.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze