Zapiekana młoda kapusta
Młoda kapusta to jeden z produktów, na który czekamy cały rok. Możemy z niej przygotować nie tylko pyszny wiosenny bigos, zupę czy surówkę? Świetnie sprawdzi się także jako składnik zapiekanek. Wypróbujcie przepis, który dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Muszelki gotuję w osolonej wodzie.
- Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, wsypuję Vegetę i gotuję około 30 minut.
- Boczek kroję w drobną kostkę, smażę na rozgrzanym oleju i przekładam do kapusty. Wlewam ocet, doprawiam pieprzem, następnie zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
- Ugotowaną kapustą faszeruję każdą muszelkę i układam w naczyniu żaroodpornym.
- Wierzch muszelek posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i zapiekam do chwili rozpuszczenia się sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl