Zapiekana młoda kapusta
Młoda kapusta to jeden z produktów, na który czekamy cały rok. Możemy z niej przygotować nie tylko pyszny wiosenny bigos, zupę czy surówkę? Świetnie sprawdzi się także jako składnik zapiekanek. Wypróbujcie przepis, który dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 5 |
- Muszelki gotuję w osolonej wodzie.
- Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, wsypuję Vegetę i gotuję około 30 minut.
- Boczek kroję w drobną kostkę, smażę na rozgrzanym oleju i przekładam do kapusty. Wlewam ocet, doprawiam pieprzem, następnie zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
- Ugotowaną kapustą faszeruję każdą muszelkę i układam w naczyniu żaroodpornym.
- Wierzch muszelek posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i zapiekam do chwili rozpuszczenia się sera.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze