Zamiast wkładać do wazonu, parzę jak herbatę. Pomaga utrzymać cukier w ryzach

Kiedy zakwitają żółte kwiaty forsycji, wiadomo, że o zimie już można zapomnieć. Kojarzy się z wiosną, świętami wielkanocnymi, bukietami. Jednak mają one także mnóstwo walorów zdrowotnych.

Forsycje zakwitają wczesną wiosną. Forsycje zakwitają wczesną wiosną.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Forsycja to ozdobny krzew, który należy do oliwkowatych. Kwiaty pojawiają się na długo przed rozwinięciem liści. Mogą one pomóc przy wielu schorzeniach i dolegliwościach. Bardzo łatwo je pozyskać, nadają się do jedzenia na surowo, łatwo je wysuszyć i przygotowywać z nich napary.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Kwiaty forsycji zawierają wiele cennych substancji. To przede wszystkim saponiny, lignany, flawonoidy, kwercetyna, rutyna i witamina C. Dlatego napary z tych żółtych kwiatów mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i uspokajające. Forsycja obniża również poziom glukozy we krwi.

Rutyna i witamina C wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chronić serce. Z kolei fitoestrogeny i flawonoidy działają antyoksydacyjnie i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

Kwiaty forsycji mają również właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne dzięki zawartości kwercetyny. W medycynie ludowej były wykorzystywane do leczenia chorób górnych dróg oddechowych, bólu gardła, zapalenia migdałków, gorączki. Napar z forsycji wzmacnia też układ odpornościowy. To na pewno jest potrzebne po zimie, a zwłaszcza przebytych infekcjach. Forsycja może również opóźniać procesy starzenia się skóry i wzmacniać włókna kolagenowe.

Jak jeść forsycję?

Forsycja nadaje się nie tylko na napary, które przygotowuje się z suszonych kwiatów. Warto wykorzystywać także te świeże, bo są idealne do sałatek, jogurtu czy dekoracji ciast. Wybieraj kwiaty, które rosną z dala od miejsc zanieczyszczonych, najlepiej z własnego ogródka. Powinny byś świeże, bez przebarwień.

Kwiaty najlepiej zbieraj w suche i słoneczne dni, kiedy są w pełnym rozkwicie. Potem należy rozłożyć je na ściereczce kuchennej czy ręczniku papierowym i pozostawić na pół godziny. Wtedy opuszczą je wszelkie żyjątka. Przed spożyciem umyj je pod bieżącą wodą. Kiedy chcesz ususzyć kwiaty na napary, rozłóż je w suchym i ciemnym miejscu. Można to też zrobić w suszarce spożywczej.

Jak przygotować napar? Wystarczy 2-3 garście zalać wodą (500 ml w temperaturze 80 stopni Celsjusza). Idealne dodatki do takiego napoju to miód i cytryna.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

..

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów