Zamiast wkładać do wazonu, parzę jak herbatę. Pomaga utrzymać cukier w ryzach
Kiedy zakwitają żółte kwiaty forsycji, wiadomo, że o zimie już można zapomnieć. Kojarzy się z wiosną, świętami wielkanocnymi, bukietami. Jednak mają one także mnóstwo walorów zdrowotnych.
Forsycja to ozdobny krzew, który należy do oliwkowatych. Kwiaty pojawiają się na długo przed rozwinięciem liści. Mogą one pomóc przy wielu schorzeniach i dolegliwościach. Bardzo łatwo je pozyskać, nadają się do jedzenia na surowo, łatwo je wysuszyć i przygotowywać z nich napary.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Kwiaty forsycji zawierają wiele cennych substancji. To przede wszystkim saponiny, lignany, flawonoidy, kwercetyna, rutyna i witamina C. Dlatego napary z tych żółtych kwiatów mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i uspokajające. Forsycja obniża również poziom glukozy we krwi.
Rutyna i witamina C wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chronić serce. Z kolei fitoestrogeny i flawonoidy działają antyoksydacyjnie i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.
Kwiaty forsycji mają również właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne dzięki zawartości kwercetyny. W medycynie ludowej były wykorzystywane do leczenia chorób górnych dróg oddechowych, bólu gardła, zapalenia migdałków, gorączki. Napar z forsycji wzmacnia też układ odpornościowy. To na pewno jest potrzebne po zimie, a zwłaszcza przebytych infekcjach. Forsycja może również opóźniać procesy starzenia się skóry i wzmacniać włókna kolagenowe.
Jak jeść forsycję?
Forsycja nadaje się nie tylko na napary, które przygotowuje się z suszonych kwiatów. Warto wykorzystywać także te świeże, bo są idealne do sałatek, jogurtu czy dekoracji ciast. Wybieraj kwiaty, które rosną z dala od miejsc zanieczyszczonych, najlepiej z własnego ogródka. Powinny byś świeże, bez przebarwień.
Kwiaty najlepiej zbieraj w suche i słoneczne dni, kiedy są w pełnym rozkwicie. Potem należy rozłożyć je na ściereczce kuchennej czy ręczniku papierowym i pozostawić na pół godziny. Wtedy opuszczą je wszelkie żyjątka. Przed spożyciem umyj je pod bieżącą wodą. Kiedy chcesz ususzyć kwiaty na napary, rozłóż je w suchym i ciemnym miejscu. Można to też zrobić w suszarce spożywczej.
Jak przygotować napar? Wystarczy 2-3 garście zalać wodą (500 ml w temperaturze 80 stopni Celsjusza). Idealne dodatki do takiego napoju to miód i cytryna.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
..