Zakwas z buraków. Naturalny probiotyk

Zakwas z buraków jest produktem, który coraz częściej gości na sklepowych półkach oraz na polskich stołach. W czasie, gdy większość osób powraca do naturalnych metod wspierania zdrowia organizmu stał się on prawdziwym hitem. Wzmacnia układ krwionośny, poprawia odporność i usprawnia pracę mózgu. jak przygotować zakwas z czerwonych buraków?

Zakwas z buraków
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Zakwas z buraków - właściwości

Zakwas od wieków uważany jest za naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Nasze prababcie polecały go na zaostrzenie apetytu, a także lekarstwo na skutki zatrucia alkoholowego.

Polecany był do spożywania na surowo, bo doskonale orzeźwiał i pokrzepiał zarówno chorych z wysoką gorączką, jak i cierpiących na kaca.

Może być traktowany jako napój energetyczny - wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu. Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu i w rekonwalescencji po chorobach.

Buraki na odchudzanie

Kiszone buraki są bogate w największą ilość szczepów bakterii probiotycznych, zdecydowanie większą niż w probiotykach, które kupisz w aptece. Bakterie probiotyczne są podstawą zdrowia każdego z nas.

Należy pamiętać, że po każdej antybiotykoterapii należy uzupełnić poziom dobrych bakterii probiotycznych. Pomoże ci w tym właśnie codzienne picie zakwasu buraczanego.

Kiszonki często polecane są osobom, które walczą z nadwagą. Wynika to przede wszystkim z tego, że kiszone warzywa mają mniej kalorii niż ich surowe odpowiedniki. Co więcej, pozytywnie wpływają na metabolizm i oczyszczanie organizmu.

Eksperci podkreślają także, że zawarte w burakach antyoksydanty pozytywnie działają w walce z nowotworami i chorobami serca. Nie bez znaczenia jest też wpływ tych warzyw na cerę.

Regularne spożywanie soku z buraków może skutecznie poprawić jej wygląd, nie tylko ją rozświetlając, ale także zwalczając trądzik.

Zakwas z buraków - jak zrobić?

1. Buraki kisimy w naczyniu, które nie będzie reagowało z kwasem. Dlatego najlepiej wybrać kamionkowy lub ceramiczny garnek albo duży słój. Naczynie należy wcześniej wyparzyć i dokładnie osuszyć.

2. Buraczki (ok. 1 kg) należy umyć i pokroić, a następnie włożyć do słoika. Do całości najlepiej dodać kawałeczek prawdziwego chleba razowego. Możemy dodać też liście laurowe, ziele angielskie i przekrojoną w poprzek główkę czosnku (w łupinie). Na końcu zalać wszystko letnią wodą z solą (1 łyżka na 1 l wody).

3. Słoik należy zakryć w taki sposób, aby miał dostęp do powietrza, więc najlepiej okryć go czystą ściereczką.

4. Jeśli na powierzchni pojawi się biała piana, zbierz ją wyparzoną łyżką i wyrzuć. Pamiętaj również, by po trzech dniach usunąć chleb. W przeciwnym razie buraki mogą zacząć pleśnieć.

4. Po około 4 do 7 dni otrzymujemy gotowy zakwas, który możemy zużyć od razu. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ jeśli przelejesz go do butelek lub słoików, które szczelnie zamkniesz, zakwas zachowa świeżość nawet przez kilka następnych miesięcy.

Zakwas z buraków - jak stosować?

Warto pić jedną szklankę dziennie soku z kiszonych buraków. Najlepiej pić kwas rano do śniadania lub tuż przed snem. Nie przesadzajmy z ilością soku buraczanego, ponieważ w większych ilościach może spowodować "żołądkowe rewolucje".

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów