Zakwas z buraków. Naturalny probiotyk
Zakwas z buraków jest produktem, który coraz częściej gości na sklepowych półkach oraz na polskich stołach. W czasie, gdy większość osób powraca do naturalnych metod wspierania zdrowia organizmu stał się on prawdziwym hitem. Wzmacnia układ krwionośny, poprawia odporność i usprawnia pracę mózgu. jak przygotować zakwas z czerwonych buraków?
Zakwas z buraków - właściwości
Zakwas od wieków uważany jest za naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Nasze prababcie polecały go na zaostrzenie apetytu, a także lekarstwo na skutki zatrucia alkoholowego.
Polecany był do spożywania na surowo, bo doskonale orzeźwiał i pokrzepiał zarówno chorych z wysoką gorączką, jak i cierpiących na kaca.
Może być traktowany jako napój energetyczny - wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu. Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu i w rekonwalescencji po chorobach.
Buraki na odchudzanie
Kiszone buraki są bogate w największą ilość szczepów bakterii probiotycznych, zdecydowanie większą niż w probiotykach, które kupisz w aptece. Bakterie probiotyczne są podstawą zdrowia każdego z nas.
Należy pamiętać, że po każdej antybiotykoterapii należy uzupełnić poziom dobrych bakterii probiotycznych. Pomoże ci w tym właśnie codzienne picie zakwasu buraczanego.
Kiszonki często polecane są osobom, które walczą z nadwagą. Wynika to przede wszystkim z tego, że kiszone warzywa mają mniej kalorii niż ich surowe odpowiedniki. Co więcej, pozytywnie wpływają na metabolizm i oczyszczanie organizmu.
Eksperci podkreślają także, że zawarte w burakach antyoksydanty pozytywnie działają w walce z nowotworami i chorobami serca. Nie bez znaczenia jest też wpływ tych warzyw na cerę.
Regularne spożywanie soku z buraków może skutecznie poprawić jej wygląd, nie tylko ją rozświetlając, ale także zwalczając trądzik.
Zakwas z buraków - jak zrobić?
1. Buraki kisimy w naczyniu, które nie będzie reagowało z kwasem. Dlatego najlepiej wybrać kamionkowy lub ceramiczny garnek albo duży słój. Naczynie należy wcześniej wyparzyć i dokładnie osuszyć.
2. Buraczki (ok. 1 kg) należy umyć i pokroić, a następnie włożyć do słoika. Do całości najlepiej dodać kawałeczek prawdziwego chleba razowego. Możemy dodać też liście laurowe, ziele angielskie i przekrojoną w poprzek główkę czosnku (w łupinie). Na końcu zalać wszystko letnią wodą z solą (1 łyżka na 1 l wody).
3. Słoik należy zakryć w taki sposób, aby miał dostęp do powietrza, więc najlepiej okryć go czystą ściereczką.
4. Jeśli na powierzchni pojawi się biała piana, zbierz ją wyparzoną łyżką i wyrzuć. Pamiętaj również, by po trzech dniach usunąć chleb. W przeciwnym razie buraki mogą zacząć pleśnieć.
4. Po około 4 do 7 dni otrzymujemy gotowy zakwas, który możemy zużyć od razu. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ jeśli przelejesz go do butelek lub słoików, które szczelnie zamkniesz, zakwas zachowa świeżość nawet przez kilka następnych miesięcy.
Zakwas z buraków - jak stosować?
Warto pić jedną szklankę dziennie soku z kiszonych buraków. Najlepiej pić kwas rano do śniadania lub tuż przed snem. Nie przesadzajmy z ilością soku buraczanego, ponieważ w większych ilościach może spowodować "żołądkowe rewolucje".
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl