5 powodów, dla których warto jeść buraki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Źródło witamin i minerałów

Obraz
© 123RF

Buraki są dostępne przez okrągły rok, tanie i... niedoceniane. Na polskich stołach goszczą najczęściej w postaci wigilijnego barszczu lub zupy z botwinki. Tymczasem warzywa te oraz ich przetwory posiadają szereg cennych właściwości. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić buraki do swojego jadłospisu.

Buraki są pełne witamin z grupy B (np: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12,), witaminy A oraz witaminy C. Liście buraków mają wyższą zawartość żelaza niż szpinak, dlatego polecane są zwłaszcza osobom, które borykają się z anemią.

/ 5Sprzyjają odchudzaniu

Obraz
© 123RF

Buraki, co prawda zawierają sporą ilość cukru, ale mogą sprzyjać odchudzaniu. Przede wszystkim przyspieszają przemianę materii, a także dzięki dużej zawartości błonnika dają uczucie sytości. Są świetnym lekarstwem na zaparcia.

/ 5Naturalne lekarstwo na przeziębienie

Obraz
© 123RF

Sok z buraków powinniśmy pić przez cały rok, ponieważ wzmacnia odporność i pomaga w walce z wirusami. Są idealne w okresie sezonowych przeziębień, kiedy jesteśmy narażeni na częste infekcje. Buraki mają też działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomagają zwalczać kaszel.

/ 5Walczą z nadciśnieniem

Obraz
© 123RF

Buraki zawierają azotany, które mają zbawienny wpływ na regulację ciśnienia krwi. Azotany podnoszą stężenie we krwi tlenku azotu, który sprzyja unormowaniu poziomu ciśnienia tętniczego. Zalecane są wszystkim osobom cierpiącym na nadciśnienie i borykającym się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

/ 5Idealne dla kobiet w ciąży

Obraz
© 123RF

Buraki powinny obowiązkowo pojawiać się w jadłospisie kobiet starających się o potomstwo lub już się go spodziewających. Wszystko ze względu na zawartość w burakach kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej