5 powodów, dla których warto jeść buraki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Źródło witamin i minerałów

Obraz
© 123RF

Buraki są dostępne przez okrągły rok, tanie i... niedoceniane. Na polskich stołach goszczą najczęściej w postaci wigilijnego barszczu lub zupy z botwinki. Tymczasem warzywa te oraz ich przetwory posiadają szereg cennych właściwości. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić buraki do swojego jadłospisu.

Buraki są pełne witamin z grupy B (np: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12,), witaminy A oraz witaminy C. Liście buraków mają wyższą zawartość żelaza niż szpinak, dlatego polecane są zwłaszcza osobom, które borykają się z anemią.

/ 5Sprzyjają odchudzaniu

Obraz
© 123RF

Buraki, co prawda zawierają sporą ilość cukru, ale mogą sprzyjać odchudzaniu. Przede wszystkim przyspieszają przemianę materii, a także dzięki dużej zawartości błonnika dają uczucie sytości. Są świetnym lekarstwem na zaparcia.

/ 5Naturalne lekarstwo na przeziębienie

Obraz
© 123RF

Sok z buraków powinniśmy pić przez cały rok, ponieważ wzmacnia odporność i pomaga w walce z wirusami. Są idealne w okresie sezonowych przeziębień, kiedy jesteśmy narażeni na częste infekcje. Buraki mają też działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomagają zwalczać kaszel.

/ 5Walczą z nadciśnieniem

Obraz
© 123RF

Buraki zawierają azotany, które mają zbawienny wpływ na regulację ciśnienia krwi. Azotany podnoszą stężenie we krwi tlenku azotu, który sprzyja unormowaniu poziomu ciśnienia tętniczego. Zalecane są wszystkim osobom cierpiącym na nadciśnienie i borykającym się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

/ 5Idealne dla kobiet w ciąży

Obraz
© 123RF

Buraki powinny obowiązkowo pojawiać się w jadłospisie kobiet starających się o potomstwo lub już się go spodziewających. Wszystko ze względu na zawartość w burakach kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja