Źródło witamin i minerałów
Buraki są dostępne przez okrągły rok, tanie i... niedoceniane. Na polskich stołach goszczą najczęściej w postaci wigilijnego barszczu lub zupy z botwinki. Tymczasem warzywa te oraz ich przetwory posiadają szereg cennych właściwości. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić buraki do swojego jadłospisu.
Buraki są pełne witamin z grupy B (np: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12,), witaminy A oraz witaminy C. Liście buraków mają wyższą zawartość żelaza niż szpinak, dlatego polecane są zwłaszcza osobom, które borykają się z anemią.
Sprzyjają odchudzaniu
Buraki, co prawda zawierają sporą ilość cukru, ale mogą sprzyjać odchudzaniu. Przede wszystkim przyspieszają przemianę materii, a także dzięki dużej zawartości błonnika dają uczucie sytości. Są świetnym lekarstwem na zaparcia.
Naturalne lekarstwo na przeziębienie
Sok z buraków powinniśmy pić przez cały rok, ponieważ wzmacnia odporność i pomaga w walce z wirusami. Są idealne w okresie sezonowych przeziębień, kiedy jesteśmy narażeni na częste infekcje. Buraki mają też działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomagają zwalczać kaszel.
Walczą z nadciśnieniem
Buraki zawierają azotany, które mają zbawienny wpływ na regulację ciśnienia krwi. Azotany podnoszą stężenie we krwi tlenku azotu, który sprzyja unormowaniu poziomu ciśnienia tętniczego. Zalecane są wszystkim osobom cierpiącym na nadciśnienie i borykającym się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.
Idealne dla kobiet w ciąży
Buraki powinny obowiązkowo pojawiać się w jadłospisie kobiet starających się o potomstwo lub już się go spodziewających. Wszystko ze względu na zawartość w burakach kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu.