5 powodów, dla których warto jeść buraki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Źródło witamin i minerałów

Obraz
© 123RF

Buraki są dostępne przez okrągły rok, tanie i... niedoceniane. Na polskich stołach goszczą najczęściej w postaci wigilijnego barszczu lub zupy z botwinki. Tymczasem warzywa te oraz ich przetwory posiadają szereg cennych właściwości. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić buraki do swojego jadłospisu.

Buraki są pełne witamin z grupy B (np: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12,), witaminy A oraz witaminy C. Liście buraków mają wyższą zawartość żelaza niż szpinak, dlatego polecane są zwłaszcza osobom, które borykają się z anemią.

/ 5Sprzyjają odchudzaniu

Obraz
© 123RF

Buraki, co prawda zawierają sporą ilość cukru, ale mogą sprzyjać odchudzaniu. Przede wszystkim przyspieszają przemianę materii, a także dzięki dużej zawartości błonnika dają uczucie sytości. Są świetnym lekarstwem na zaparcia.

/ 5Naturalne lekarstwo na przeziębienie

Obraz
© 123RF

Sok z buraków powinniśmy pić przez cały rok, ponieważ wzmacnia odporność i pomaga w walce z wirusami. Są idealne w okresie sezonowych przeziębień, kiedy jesteśmy narażeni na częste infekcje. Buraki mają też działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomagają zwalczać kaszel.

/ 5Walczą z nadciśnieniem

Obraz
© 123RF

Buraki zawierają azotany, które mają zbawienny wpływ na regulację ciśnienia krwi. Azotany podnoszą stężenie we krwi tlenku azotu, który sprzyja unormowaniu poziomu ciśnienia tętniczego. Zalecane są wszystkim osobom cierpiącym na nadciśnienie i borykającym się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

/ 5Idealne dla kobiet w ciąży

Obraz
© 123RF

Buraki powinny obowiązkowo pojawiać się w jadłospisie kobiet starających się o potomstwo lub już się go spodziewających. Wszystko ze względu na zawartość w burakach kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia