Zrób ze mną czekoladowe kakao dla św. Mikołaja. Nie tylko dzieci będą zachwycone
Mikołajki to wyjątkowy dzień, na który wiele osób wyczekuje z niecierpliwością przez cały rok. I choć głównie prezenty otrzymują wtedy najmłodsi, nic nie stoi na przeszkodzie, aby umilić ten czas całej rodzinie. Jak to zrobić? Przygotuj czekoladowe kakao w świątecznym wydaniu. Dokładną instrukcję znajdziesz w wideo, natomiast lista składników czeka poniżej.
Składniki na dużą porcję czekoladowego kakao:
- ok. 50 g mlecznej czekolady,
- 3 łyżeczki kakao,
- 500 ml mleka,
- 1 garść świątecznej posypki,
- 1 garść kolorowych mini pianek do dekoracji,
- laska cukrowa.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad napojem rozpocznij od przygotowania świątecznych kostek na bazie mlecznej czekolady. W pierwszej kolejności musisz ją rozpuścić. Możesz to zrobić na dwa sposoby: w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
- Płynną czekoladę przelej ostrożnie do plastikowych kubeczków i rozprowadź ją w taki sposób, aby pojawiła się również na bokach kubeczka. Kiedy już wypełnisz wszystkie pojemniki, wstaw je do zamrażarki na 30 minut.
- Potem natnij delikatnie kubeczki nożyczkami i usuń je całkowicie. Powstałe miseczki czekoladowe ustaw na blacie. Na spodzie rozprowadź roztopioną czekoladę, po czym umieść na środku cukrową laskę.
- Nie zapomnij o dodatkach, tj. kakao, kolorowych piankach i świątecznych posypkach.
- W międzyczasie podgrzej mleko i przelej je koniecznie do świątecznego kubeczka. Włóż do środka przygotowaną samodzielnie kostkę czekoladową i gotowe.