Wytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami. Smacznie i z pomysłem

Marchewkowy sernik wydaje się być pomysłem na przekór tradycji. Ciasto jednak jest utrzymane w smakach i kolorach typowo wiosennych. Przepis pochodzi z bloga "Tanio szybko smacznie".

Wytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami. Smacznie i z pomysłemWytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami. Smacznie i z pomysłem
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 250 g zmielonego sera białego
  • 300 g marchewek (wykorzystana Nordis marchew)
  • 150 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 jajka
  • szczypta kurkumy, sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • 150 g brokułów
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 6 średnich rzodkiewek
  • 4 jajka przepiórcze (lub kurze) ugotowane na twardo
  • pół pęczka szczypiorku

Przepis

Tortownicę (25 cm średnicy) smarujemy masłem klarowanym. Z rolki ciasta francuskiego wykrawamy koło o wielkości dna tortownicy, a następnie prostokąty, którymi oblepiamy brzegi. Dno nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli na powierzchni podczas pieczenia ciasta pojawią się pęcherzyki, to przekłuwamy je widelcem. Robimy farsz: do wrzącej, osolonej wody wrzucamy marchewki i gotujemy ok. 9 minut. Studzimy i miksujemy na papkę dodając stopniowo śmietanę, ser biały i parmezan, jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą kurkumy. Jeśli doprawimy niedostatecznie ciasto będzie mdłe – należy o tym pamiętać. Ciasto wylewamy na ciasto francuskie i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (165 stopni termoobieg). Studzimy. Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy jedynie 4 minuty. Studzimy i osuszamy. Majonez mieszamy z chrzanem i smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Na grubych oczkach tarki ścieramy umyte rzodkiewki i kawałki brokuła. Rozkładamy ugotowane i przekrojone jajka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega