Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę
Jeśli szukasz pomysłu na soczyste, dobrze przyprawione skrzydełka z grilla – wypróbuj ten cytrusowy wariant! Lekka nuta cytryny idealnie przełamuje pikantność przypraw, a kremowy sos na bazie jogurtu świetnie podkręca smak. Zacznij od zamarynowania 800 g skrzydełek z kurczaka w mieszance: 6 łyżek oleju roślinnego, starta skórka z 1 cytryny, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonego czosnku, ⅓ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonej cebuli, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka pieprzu. Odstaw mięso na minimum 2 godziny – najlepiej na całą noc. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj 200 g gęstego jogurtu naturalnego z 80 g majonezu, 1 łyżką miodu, 1.5 łyżki sosu sojowego, sokiem z ½ cytryny, 1 łyżeczką musztardy Dijon oraz 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku. Skrzydełka grilluj po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Podawaj z sosem jako letni hit imprezy!