Wystarczą tylko cztery składniki. Oryginalny przepis na spaghetti cacio e pepe
W dawnych czasach ten prosty makaron z serem i pieprzem był codziennym daniem pasterzy mieszkających w okolicach Rzymu. Cacio e pepe, tradycyjne danie z regionu Lazio, jest jednym z najszybszych w przygotowaniu potraw kuchni włoskiej
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka czarnego świeżo zmielonego pieprzu
- 3/4 szklanki startego owczego sera Pecorino Romano
- 2 łyżki masła
- 100 g długiego makaronu (spaghetii, tagliolini lub bucatini)
- Masło z pieprzem i wodą, w której gotowaliśmy makaron (wystarczy kilka łyżek) chwilę dusimy, po czym mieszamy ze startym serem i makaronem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze