Wystarczą tylko cztery składniki. Oryginalny przepis na spaghetti cacio e pepe
W dawnych czasach ten prosty makaron z serem i pieprzem był codziennym daniem pasterzy mieszkających w okolicach Rzymu. Cacio e pepe, tradycyjne danie z regionu Lazio, jest jednym z najszybszych w przygotowaniu potraw kuchni włoskiej
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka czarnego świeżo zmielonego pieprzu
- 3/4 szklanki startego owczego sera Pecorino Romano
- 2 łyżki masła
- 100 g długiego makaronu (spaghetii, tagliolini lub bucatini)
Przepis
- Masło z pieprzem i wodą, w której gotowaliśmy makaron (wystarczy kilka łyżek) chwilę dusimy, po czym mieszamy ze startym serem i makaronem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl