Wyśmienita tarta serowa

Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę, kolację lub dodatek do zupy lub sałatki zrób tartę. Wytrawne tarty są piękne w swojej prostocie i bardzo smaczne. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".

Wyśmienita tarta serowaWyśmienita tarta serowa
Katarzyna Kwella

Składniki

Ciasto:
250 g mąki
pół łyżeczki soli
duża szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie), 160 g zimnego masła
100 ml zimnej wody

Wypełnienie:

  • 200 g liści: szpinak, rukola, liście botwinki
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 kulka mozzarelli
  • pół szklanki do 3/4 mleka
  • 3 jajka
  • ok. pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Przepis

  • Wsyp wszystkie składniki ciasta do miski i rękoma wyrób ciasto. Ciasto nie musi być jednolite, ważne aby wszystko się połączyło.
  • Kulę ciasta owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i wrzuć liście. Lekko posól i smaż, aż stracą na objętości. Zdejmij je z patelni i posiekaj.
  • DO miski zetrzyj oba sery. Dodaj jajko i mleko i wymieszaj.Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz posiekane liście. Wymieszaj.
  • Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość 5-8 mm. Ciastem wyłóż blaszkę ok. 23 cm., a następnie nakłuj widelcem i wypełnij przygotowanym farszem.
  • Piecz ok. 40 min w temp. 180 stopni.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości