Wyśmienita tarta serowa
Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę, kolację lub dodatek do zupy lub sałatki zrób tartę. Wytrawne tarty są piękne w swojej prostocie i bardzo smaczne. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Tarty
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Ciasto:
250 g mąki
pół łyżeczki soli
duża szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie), 160 g zimnego masła
100 ml zimnej wody
Wypełnienie:
Przepis
- Wsyp wszystkie składniki ciasta do miski i rękoma wyrób ciasto. Ciasto nie musi być jednolite, ważne aby wszystko się połączyło.
- Kulę ciasta owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
- Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i wrzuć liście. Lekko posól i smaż, aż stracą na objętości. Zdejmij je z patelni i posiekaj.
- DO miski zetrzyj oba sery. Dodaj jajko i mleko i wymieszaj.Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz posiekane liście. Wymieszaj.
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość 5-8 mm. Ciastem wyłóż blaszkę ok. 23 cm., a następnie nakłuj widelcem i wypełnij przygotowanym farszem.
- Piecz ok. 40 min w temp. 180 stopni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl