Wyśmienita tarta serowa
Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę, kolację lub dodatek do zupy lub sałatki zrób tartę. Wytrawne tarty są piękne w swojej prostocie i bardzo smaczne. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Ciasto:
250 g mąki
pół łyżeczki soli
duża szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie), 160 g zimnego masła
100 ml zimnej wody
- Wsyp wszystkie składniki ciasta do miski i rękoma wyrób ciasto. Ciasto nie musi być jednolite, ważne aby wszystko się połączyło.
- Kulę ciasta owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
- Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i wrzuć liście. Lekko posól i smaż, aż stracą na objętości. Zdejmij je z patelni i posiekaj.
- DO miski zetrzyj oba sery. Dodaj jajko i mleko i wymieszaj.Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz posiekane liście. Wymieszaj.
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość 5-8 mm. Ciastem wyłóż blaszkę ok. 23 cm., a następnie nakłuj widelcem i wypełnij przygotowanym farszem.
- Piecz ok. 40 min w temp. 180 stopni.
Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze