Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.

Przepisów na różne wariacje na temat omleta jest wiele, a jakby do tego doliczyć jeszcze ilość możliwych dodatków i sposobów podania – wyjdzie nam jak nic kilkanaście opcji śniadań, kolacji, deserów, a w porywach – dla tych o wątlejszych apetytach lub na diecie – nawet i obiadów.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Omlet sprawdzi się jako szybkie śniadanie
Omlet sprawdzi się jako szybkie śniadanie (kuchenny kredens)

Omlety z samych jaj, biszkoptowe, przekładane, smarowane powidłami, zapiekane w piekarniku, szarpane. Jest w czym wybierać! Przepis poleca autorka bloga "Kuchenny kredens".

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki stołowe gęstej, kwaśnej śmietany
  • łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • do przełożenia: cebula, pieczarki, szynka lub inne dowolne dodatki

Przygotowanie: ziemniaki ugotować, chwilę odparować i jeszcze ciepłe rozgnieść na gładką masę na sicie lub przeciskając przez praskę do ziemniaków. Jajka roztrzepać w osobnym naczyniu, połączyć z ziemniakami i doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodać 2-3 łyżki śmietany i parmezan. Dokładnie wymieszać na jednolitą, lejącą masę.

Na patelni rozgrzać dobrze masło klarowane lub niewielką ilość oleju. Masę podzielić na dwie części i wylać na patelnię, zmniejszyć grzanie na średni poziom i przykryć pokrywką (lub gdy nie mamy pokrywki - choćby folią aluminiową). W takich warunkach omlet ładnie podrośnie, a masa zetnie się również z wierzchu. Z podanych proporcji usmażymy dwa omlety. Smażyć do momentu, gdy omlet od spodu nabierze rumianego koloru, a z wierzchu będzie ścięty. W czasie, gdy omlet się smaży przygotować farsz do przełożenia - mogą być to duszone pieczarki, szynka, podduszone warzywa, a nawet cynaderki. Gotowy omlet przełożyć delikatnie na talerz i zawinąć z wybranym farszem.

Zobacz też: frykando cielęce z kluskami kładzionymi według przepisu z 1900 roku

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.