Wyjątkowe warzywo na przednówek. 5 pomysłów na jarmuż
Jarmuż to nieocenione warzyw, które choć znane w Polsce od lat, dopiero od niedawna zaczyna cieszyć się popularnością. I słusznie, bo jarmuż bogaty jest w witaminy i minerały, zwłaszcza K i A oraz żelazo, wapń i magnez, a także flawonoidy o działaniu antynowotworowym.
5 pomysłów na jarmuż – zielone smoothie z jarmużem
By cenne właściwości jarmużu mogły zostać przyswojone, ściany komórkowe jarmużu muszą zostać zmiażdżone – stąd najlepiej długo żuć warzywo lub po prostu – zblendować czy wycisnąć sok.
Smoothie to pyszna i kremowa propozycja na śniadanie, deser czy kolację. I co najważniejsze – wcale nie musi smakować źle.
Wystarczą 2 garście liści jarmużu, obranych z twardych łodyg, 1 banan, 1 kiwi i 1 zielone jabłko oraz 2-3 łodygi selera naciowego. Po zblendowaniu należy sprawdzić, czy smoothie jest wystarczająco słodkie – fanom bardziej intensywnych doznań smakowych sugerujemy dodatek miodu lub jeszcze 1 banan.
Jeśli macie w zanadrzu masło orzechowe (najlepiej bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego), dodajcie 1 łyżeczkę do smoothie – tłuszcz jest potrzebny, by witamina A się przyswoiła, a dodatku orzechowy aromat sprawi, że smoothie stanie się gładkie, aksamitne i jeszcze bardziej smakowite.
5 pomysłów na jarmuż – makaron z pesto z jarmużu
Jarmuż świetnie pasuje do makaronu – można go dusić, smażyć i blanszować, zupełnie tak samo, jak szpinak. Ale najlepiej smakuje pesto z jarmużu, które można przygotować podobnie jak to z bazylii.
My proponujemy wersję z nasionami słonecznika – potrzeba 2 szklanek liści jarmużu, ½ szklanki uprażonych pestek słonecznika, 1/3 szklanki oliwy extra virgin lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, ½ łyżeczki płatków chilli, sól, pieprz oraz oczywiście – parmezan, minimum 1/3 szklanki. Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zmiksujcie na gładką pastę, w razie potrzeby rozrzedzając ją oliwą. Do smaku dodajcie sól oraz całkiem sporo świeżo mielonego pieprzu.
Pesto należy wymieszać z gorącym makaronem i odrobiną wody z gotowania makaronu. I gotowe! Pyszne, szybkie i bardzo zdrowe!
Jarmuż [Wirtualna Poradnia]
5 pomysłów na jarmuż – zupa z jarmużem
To bardzo pożywna i nietypowa propozycja na zimową zupę. Poza tym, że jest odżywcza, aromatyczna i świetnie rozgrzewa w zimowe popołudnie, zupa z jarmużem jest też błyskawiczna w wykonaniu. Wystarczy domowy bulion – pamiętajcie, by mieć zapas porządnego bulionu w zamrażalniku, a niemal każdą zupę zrobicie w parę chwil.
Na ok. 2 litry domowego bulionu potrzeba 2 garści jarmużu, 1 ząbek czosnku, ½ szklanki ugotowanej (może być ze słoika) ciecierzycy, 4-5 suszonych pomidorów, 1/3 kostki (około 80-100 g) tofu naturalnego lub wędzonego, sól, pieprz i papryka wędzona. Na rozgrzaną oliwę wrzućcie ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu, a chwilę później przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciecierzycę i tofu należy obsmażyć dość mocno, a następnie przerzucić do gorącego bulionu. Dodajcie jarmuż, posiekane suszone pomidory i doprawcie solą, pieprzem i papryką. Zupa powinna gotować się około 10-15 minut.
Można podać z bagietką, grzankami lub nawet makaronem.
5 pomysłów na jarmuż – chipsy z jarmużu
Do pochrupania w zimowy wieczór podczas filmowego seansu, koniecznie w okresie, gdy nasze postanowienia noworoczne nie odeszły jeszcze w siną dal. Takie chipsy nie tylko miło chrupią pod zębem, ale dodatkowo są niskokaloryczne i stanowią najzdrowszą z możliwych alternatywę dla chipsów, krakersów i paluszków.
Około 300 g jarmużu oczyść dokładnie i oderwij korzonki. W misce wymieszaj 6 łyżek oleju, sól i pieprz, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, odrobinę ostrego sosu – np. Srirarcha. Do tej mieszanki wrzuć jarmuż i dokładnie wymieszaj, by listki pokryły się tłuszczem i przyprawami. Piecz na blasze w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut.
5 pomysłów na jarmuż – sałatka z jarmużem
Sałatka z jarmużem to bogactwo witamin i pysznego smaku. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach, ale również spakowana do pracy czy do szkoły.
Wystarczą 2 garście zblanszowanego jarmużu, ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej (lub kaszy kuskus), ½ kostki fety, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich i 1 łyżka sezamu. Orzechy i nasiona należy uprażyć na patelni i dorzucić do miski z pokruszoną fetą oraz ostygniętym i osuszonym jarmużem. Do tego dodajcie 100 g przekrojonych pomidorków koktajlowych i zalejcie prostym dressingiem. 1 łyżka oliwy wymieszana z 1 łyżeczką miodu i 1 łyżeczką musztardy wystarczą, by sałatka nabrała charakteru. Wierzch sałatki posypcie pokrojoną bardzo drobno czerwoną cebulą oraz komosą ryżową. I gotowe!
Zobacz także: