Wyjątkowe warzywo na przednówek. 5 pomysłów na jarmuż

Jarmuż to nieocenione warzyw, które choć znane w Polsce od lat, dopiero od niedawna zaczyna cieszyć się popularnością. I słusznie, bo jarmuż bogaty jest w witaminy i minerały, zwłaszcza K i A oraz żelazo, wapń i magnez, a także flawonoidy o działaniu antynowotworowym.

Smoothie z jarmużem, jabłkiem i kiwiJarmuż to nieocenione warzywo, dające wiele możliwości.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

5 pomysłów na jarmuż – zielone smoothie z jarmużem

By cenne właściwości jarmużu mogły zostać przyswojone, ściany komórkowe jarmużu muszą zostać zmiażdżone – stąd najlepiej długo żuć warzywo lub po prostu – zblendować czy wycisnąć sok.

Smoothie to pyszna i kremowa propozycja na śniadanie, deser czy kolację. I co najważniejsze – wcale nie musi smakować źle.

Wystarczą 2 garście liści jarmużu, obranych z twardych łodyg, 1 banan, 1 kiwi i 1 zielone jabłko oraz 2-3 łodygi selera naciowego. Po zblendowaniu należy sprawdzić, czy smoothie jest wystarczająco słodkie – fanom bardziej intensywnych doznań smakowych sugerujemy dodatek miodu lub jeszcze 1 banan.

Jeśli macie w zanadrzu masło orzechowe (najlepiej bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego), dodajcie 1 łyżeczkę do smoothie – tłuszcz jest potrzebny, by witamina A się przyswoiła, a dodatku orzechowy aromat sprawi, że smoothie stanie się gładkie, aksamitne i jeszcze bardziej smakowite.

5 pomysłów na jarmuż – makaron z pesto z jarmużu

Jarmuż świetnie pasuje do makaronu – można go dusić, smażyć i blanszować, zupełnie tak samo, jak szpinak. Ale najlepiej smakuje pesto z jarmużu, które można przygotować podobnie jak to z bazylii.

My proponujemy wersję z nasionami słonecznika – potrzeba 2 szklanek liści jarmużu, ½ szklanki uprażonych pestek słonecznika, 1/3 szklanki oliwy extra virgin lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, ½ łyżeczki płatków chilli, sól, pieprz oraz oczywiście – parmezan, minimum 1/3 szklanki. Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zmiksujcie na gładką pastę, w razie potrzeby rozrzedzając ją oliwą. Do smaku dodajcie sól oraz całkiem sporo świeżo mielonego pieprzu.

Pesto należy wymieszać z gorącym makaronem i odrobiną wody z gotowania makaronu. I gotowe! Pyszne, szybkie i bardzo zdrowe!

Jarmuż [Wirtualna Poradnia]

5 pomysłów na jarmuż – zupa z jarmużem

To bardzo pożywna i nietypowa propozycja na zimową zupę. Poza tym, że jest odżywcza, aromatyczna i świetnie rozgrzewa w zimowe popołudnie, zupa z jarmużem jest też błyskawiczna w wykonaniu. Wystarczy domowy bulion – pamiętajcie, by mieć zapas porządnego bulionu w zamrażalniku, a niemal każdą zupę zrobicie w parę chwil.

Na ok. 2 litry domowego bulionu potrzeba 2 garści jarmużu, 1 ząbek czosnku, ½ szklanki ugotowanej (może być ze słoika) ciecierzycy, 4-5 suszonych pomidorów, 1/3 kostki (około 80-100 g) tofu naturalnego lub wędzonego, sól, pieprz i papryka wędzona. Na rozgrzaną oliwę wrzućcie ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu, a chwilę później przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciecierzycę i tofu należy obsmażyć dość mocno, a następnie przerzucić do gorącego bulionu. Dodajcie jarmuż, posiekane suszone pomidory i doprawcie solą, pieprzem i papryką. Zupa powinna gotować się około 10-15 minut.

Można podać z bagietką, grzankami lub nawet makaronem.

5 pomysłów na jarmuż – chipsy z jarmużu

Do pochrupania w zimowy wieczór podczas filmowego seansu, koniecznie w okresie, gdy nasze postanowienia noworoczne nie odeszły jeszcze w siną dal. Takie chipsy nie tylko miło chrupią pod zębem, ale dodatkowo są niskokaloryczne i stanowią najzdrowszą z możliwych alternatywę dla chipsów, krakersów i paluszków.

Około 300 g jarmużu oczyść dokładnie i oderwij korzonki. W misce wymieszaj 6 łyżek oleju, sól i pieprz, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, odrobinę ostrego sosu – np. Srirarcha. Do tej mieszanki wrzuć jarmuż i dokładnie wymieszaj, by listki pokryły się tłuszczem i przyprawami. Piecz na blasze w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut.

5 pomysłów na jarmuż – sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem to bogactwo witamin i pysznego smaku. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach, ale również spakowana do pracy czy do szkoły.

Wystarczą 2 garście zblanszowanego jarmużu, ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej (lub kaszy kuskus), ½ kostki fety, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich i 1 łyżka sezamu. Orzechy i nasiona należy uprażyć na patelni i dorzucić do miski z pokruszoną fetą oraz ostygniętym i osuszonym jarmużem. Do tego dodajcie 100 g przekrojonych pomidorków koktajlowych i zalejcie prostym dressingiem. 1 łyżka oliwy wymieszana z 1 łyżeczką miodu i 1 łyżeczką musztardy wystarczą, by sałatka nabrała charakteru. Wierzch sałatki posypcie pokrojoną bardzo drobno czerwoną cebulą oraz komosą ryżową. I gotowe!

Sałatka z jarmużem i komosą na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść