WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Wyjątkowe warzywo na przednówek. 5 pomysłów na jarmuż

Jarmuż to nieocenione warzyw, które choć znane w Polsce od lat, dopiero od niedawna zaczyna cieszyć się popularnością. I słusznie, bo jarmuż bogaty jest w witaminy i minerały, zwłaszcza K i A oraz żelazo, wapń i magnez, a także flawonoidy o działaniu antynowotworowym.

Smoothie z jarmużem, jabłkiem i kiwiJarmuż to nieocenione warzywo, dające wiele możliwości.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

5 pomysłów na jarmuż – zielone smoothie z jarmużem

By cenne właściwości jarmużu mogły zostać przyswojone, ściany komórkowe jarmużu muszą zostać zmiażdżone – stąd najlepiej długo żuć warzywo lub po prostu – zblendować czy wycisnąć sok.

Smoothie to pyszna i kremowa propozycja na śniadanie, deser czy kolację. I co najważniejsze – wcale nie musi smakować źle.

Wystarczą 2 garście liści jarmużu, obranych z twardych łodyg, 1 banan, 1 kiwi i 1 zielone jabłko oraz 2-3 łodygi selera naciowego. Po zblendowaniu należy sprawdzić, czy smoothie jest wystarczająco słodkie – fanom bardziej intensywnych doznań smakowych sugerujemy dodatek miodu lub jeszcze 1 banan.

Jeśli macie w zanadrzu masło orzechowe (najlepiej bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego), dodajcie 1 łyżeczkę do smoothie – tłuszcz jest potrzebny, by witamina A się przyswoiła, a dodatku orzechowy aromat sprawi, że smoothie stanie się gładkie, aksamitne i jeszcze bardziej smakowite.

5 pomysłów na jarmuż – makaron z pesto z jarmużu

Jarmuż świetnie pasuje do makaronu – można go dusić, smażyć i blanszować, zupełnie tak samo, jak szpinak. Ale najlepiej smakuje pesto z jarmużu, które można przygotować podobnie jak to z bazylii.

My proponujemy wersję z nasionami słonecznika – potrzeba 2 szklanek liści jarmużu, ½ szklanki uprażonych pestek słonecznika, 1/3 szklanki oliwy extra virgin lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, ½ łyżeczki płatków chilli, sól, pieprz oraz oczywiście – parmezan, minimum 1/3 szklanki. Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zmiksujcie na gładką pastę, w razie potrzeby rozrzedzając ją oliwą. Do smaku dodajcie sól oraz całkiem sporo świeżo mielonego pieprzu.

Pesto należy wymieszać z gorącym makaronem i odrobiną wody z gotowania makaronu. I gotowe! Pyszne, szybkie i bardzo zdrowe!

Jarmuż [Wirtualna Poradnia]

5 pomysłów na jarmuż – zupa z jarmużem

To bardzo pożywna i nietypowa propozycja na zimową zupę. Poza tym, że jest odżywcza, aromatyczna i świetnie rozgrzewa w zimowe popołudnie, zupa z jarmużem jest też błyskawiczna w wykonaniu. Wystarczy domowy bulion – pamiętajcie, by mieć zapas porządnego bulionu w zamrażalniku, a niemal każdą zupę zrobicie w parę chwil.

Na ok. 2 litry domowego bulionu potrzeba 2 garści jarmużu, 1 ząbek czosnku, ½ szklanki ugotowanej (może być ze słoika) ciecierzycy, 4-5 suszonych pomidorów, 1/3 kostki (około 80-100 g) tofu naturalnego lub wędzonego, sól, pieprz i papryka wędzona. Na rozgrzaną oliwę wrzućcie ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu, a chwilę później przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciecierzycę i tofu należy obsmażyć dość mocno, a następnie przerzucić do gorącego bulionu. Dodajcie jarmuż, posiekane suszone pomidory i doprawcie solą, pieprzem i papryką. Zupa powinna gotować się około 10-15 minut.

Można podać z bagietką, grzankami lub nawet makaronem.

5 pomysłów na jarmuż – chipsy z jarmużu

Do pochrupania w zimowy wieczór podczas filmowego seansu, koniecznie w okresie, gdy nasze postanowienia noworoczne nie odeszły jeszcze w siną dal. Takie chipsy nie tylko miło chrupią pod zębem, ale dodatkowo są niskokaloryczne i stanowią najzdrowszą z możliwych alternatywę dla chipsów, krakersów i paluszków.

Około 300 g jarmużu oczyść dokładnie i oderwij korzonki. W misce wymieszaj 6 łyżek oleju, sól i pieprz, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, odrobinę ostrego sosu – np. Srirarcha. Do tej mieszanki wrzuć jarmuż i dokładnie wymieszaj, by listki pokryły się tłuszczem i przyprawami. Piecz na blasze w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut.

5 pomysłów na jarmuż – sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem to bogactwo witamin i pysznego smaku. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach, ale również spakowana do pracy czy do szkoły.

Wystarczą 2 garście zblanszowanego jarmużu, ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej (lub kaszy kuskus), ½ kostki fety, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich i 1 łyżka sezamu. Orzechy i nasiona należy uprażyć na patelni i dorzucić do miski z pokruszoną fetą oraz ostygniętym i osuszonym jarmużem. Do tego dodajcie 100 g przekrojonych pomidorków koktajlowych i zalejcie prostym dressingiem. 1 łyżka oliwy wymieszana z 1 łyżeczką miodu i 1 łyżeczką musztardy wystarczą, by sałatka nabrała charakteru. Wierzch sałatki posypcie pokrojoną bardzo drobno czerwoną cebulą oraz komosą ryżową. I gotowe!

Sałatka z jarmużem i komosą na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru