Ziołomiód – co to jest i po co go stosować?

Ziołomiód to nie jest miód z domieszką ziół, co może pierwsze przychodzić nam na myśl. Takie połączenie nazywane jest miodem wzbogaconym. Czym więc jest ziołomiód? W jaki sposób się go wytwarza i czy w ogóle warto?

miódZiołomiody wytwarzane są na bazie soków z różnego rodzaju ziół i roślin o wartościowych właściwościach zdrowotnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NM

Czym jest ziołomiód i jak powstaje?

Ziołomiód to inaczej zakonserwowane zioła. O co chodzi? Jest to efekt współpracy między pszczołami a ludźmi. Wytwarzany jest z roślin, które nie dają ani pyłku, ani spadzi, więc w normalnych warunkach nie są atrakcyjne dla owadów. I tu zaczyna się rola człowieka. Przygotowuje on na bazie ekstraktów z ziół, owoców i innych roślin, specjalny syrop – tzw. pożywkę. Następnie podaje go pszczołom, które przerabiają go właśnie na ziołomiód.

Aby uzyskać taką pożywkę, należy zmieszać ze sobą sok pochodzący z konkretnej rośliny lub zioła z wodą i syropem cukrowym. Nie jest to wcale proste zadanie, gdyż pszczoły zainteresują się taką pożywką tylko wtedy, gdy będzie ona przygotowana w odpowiedni sposób, np. w zachowanych właściwych proporcjach. Jeśli stężenie cukru będzie przekroczone, pożywka zacznie fermentować, a jeśli roztwór nie będzie właściwie nasycony, może się szybko zepsuć i nie zainteresuje owadów.

W czasie wytwarzania ziołomiodów pszczoły dodają do nich swoje enzymy w ten sam sposób, w jaki to robią w trakcie wyrabiania miodów. Okazuje się więc, że oba produkty mają identyczny skład pod względem zawartości wody, enzymów i kwasów organicznych. Różnią się za to zawartością biopierwiastków, czyli mikro- i makroelementów.

Jak rozpoznać dobry miód?

W kilogramie ziołomiodu znajduje się 111,3 mg wapnia i magnezu, podczas gdy w takiej samej ilości miodu mamy 9,6 mg tych samych pierwiastków. Podobnie ma się sprawa z zawartością miedzi, cynku, manganu, żelaza i niklu. W ziołomiodach jest 11,6 mg tych mikroskładników, a w miodzie 1,2 mg. Dodatkowo ziołomiody posiadają substancje aktywne i właściwości charakterystyczne dla roślin, z których zostały przygotowane.

Ziołomiody mają więc sporą przewagę nad zwykłymi miodami.

Ziołomiód – rodzaje i wykorzystanie

Ziołomiody wytwarzane są na bazie soków z różnego rodzaju ziół i roślin o wartościowych właściwościach zdrowotnych. W zależności od tego, co użyto do produkcji pożywki, dzielimy ziołomiody m.in. na:

  1. wzmacniające odporność i pomocne przy przeziębieniach i grypie – np. malinowy na bazie soku z malin, sosnowy z soku pozyskiwanego z młodych pędów sosny, macierzankowy z ziela macierzanki piaskowej, porzeczkowy z soku z owoców czarnej porzeczki,
  2. wzmacniające cały organizm – np. pokrzywowy z majowych liści pokrzywy, głogowy z kwiatostanów głogowych, czyli kwiatów i 3-5 pierwszych listków, aroniowy z soku owoców czarnej aronii, mniszkowy z korzenia mniszka lekarskiego,
  3. na nadmierną nerwowość, bezsenność i stres – np. melisowy z liści melisy lekarskiej, rumiankowy z koszyczków rumianku, lawendowy z kwiatu lawendy,
  4. na problemy trawienne – np. nagietkowy z płatków nagietka lekarskiego, miętowy z liści mięty pieprzowej.

Ziołomiody wykazują działanie antybiotyczne. Można je więc stosować zarówno w ramach profilaktyki różnego rodzaju dolegliwości, jak i leczniczo.

Warto również wspomnieć, że są one łatwe w użyciu. Nie trzeba ich parzyć lub macerować. Wystarczy nabrać łyżeczką i ssać 2-3 razy dziennie albo dodać do szklanki wody czy herbaty. Należy tylko pamiętać, by temperatura płynu była niższa niż 40 stopni, by nie pozbawić ziołomiodów wartości odżywczych. Ziołomiody można też stosować jako dodatek do naleśników, kanapek, owsianki.

1 kg ziołomiodu kosztuje już od 40 zł, jednak nie jest to jeszcze popularny produkt. Prawdopodobnie znaczenie ma tu rejonizacja produkcji i niewiedza konsumentów, którzy nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że coś takiego istnieje i jest bardziej wartościowe od zwykłego miodu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie