WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Biała piana w słoiku z miodem. Czy jeść taki produkt?

Spożywanie miodu to przepis na długowieczność. Ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości tego "nektaru". Ponieważ wiele osób zastanawia, czy miód może się przeterminować i co oznacza biały osad w słoiku, przygotowaliśmy odpowiedź.

Pianka na miodzie, co oznaczaPianka na miodzie, co oznacza
Źródło zdjęć: © Getty Images | jopstock

Miód ma właściwości antybakteryjne, więc warto go włączyć do diety już dziś. Poza tym wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Czy miód może się zepsuć? Jak ogólnie wiadomo prawdziwy, naturalny produkt – nie. Na wielu wykopaliskach, w wielu miejscach na świecie znaleziono dzbany z miodem sprzed kilku tysięcy lat, które wciąż nadawały się do spożycia. Czasem jednak można się natknąć na miody, które uległy procesowi fermentacji.

Mało apetyczna piana

Fermentacji zazwyczaj ulegają miody zbierane wczesną wiosną i późnym latem. Biała piana, którą możemy zaobserwować w słoiku z miodem, to jest znak, że miód został zebrany zbyt wcześnie, gdy nie był w pełni dojrzały. Szybkie zamknięcie go w słoiku uniemożliwiło odparowanie nadmiaru wody. Nie oznacza to jednak, że sfermentowany miód trzeba spisać na straty.

Wykorzystanie miodu z pianą

Taki miód warto wykorzystać w produkcji domowych nalewek.

A w jaki sposób można jeszcze spożytkować miód? W okresie przeziębień warto go jak najczęściej jeść i przygotowywać z niego domowe syropy. Miodowe lekarstwa i środki wzmacniające są niezastąpione w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy długich, przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania, niedoborze związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Polecane są przede wszystkim dzieciom, osobom starszym i z przykrymi objawami przekwitania.

Pasta śledziowa w prostym przepisie. Jest przepyszna

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie