Biała piana w słoiku z miodem. Czy jeść taki produkt?

Spożywanie miodu to przepis na długowieczność. Ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości tego "nektaru". Ponieważ wiele osób zastanawia, czy miód może się przeterminować i co oznacza biały osad w słoiku, przygotowaliśmy odpowiedź.

Pianka na miodzie, co oznaczaPianka na miodzie, co oznacza
Źródło zdjęć: © Getty Images | jopstock

Miód ma właściwości antybakteryjne, więc warto go włączyć do diety już dziś. Poza tym wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Czy miód może się zepsuć? Jak ogólnie wiadomo prawdziwy, naturalny produkt – nie. Na wielu wykopaliskach, w wielu miejscach na świecie znaleziono dzbany z miodem sprzed kilku tysięcy lat, które wciąż nadawały się do spożycia. Czasem jednak można się natknąć na miody, które uległy procesowi fermentacji.

Mało apetyczna piana

Fermentacji zazwyczaj ulegają miody zbierane wczesną wiosną i późnym latem. Biała piana, którą możemy zaobserwować w słoiku z miodem, to jest znak, że miód został zebrany zbyt wcześnie, gdy nie był w pełni dojrzały. Szybkie zamknięcie go w słoiku uniemożliwiło odparowanie nadmiaru wody. Nie oznacza to jednak, że sfermentowany miód trzeba spisać na straty.

Wykorzystanie miodu z pianą

Taki miód warto wykorzystać w produkcji domowych nalewek.

A w jaki sposób można jeszcze spożytkować miód? W okresie przeziębień warto go jak najczęściej jeść i przygotowywać z niego domowe syropy. Miodowe lekarstwa i środki wzmacniające są niezastąpione w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy długich, przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania, niedoborze związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Polecane są przede wszystkim dzieciom, osobom starszym i z przykrymi objawami przekwitania.

Pasta śledziowa w prostym przepisie. Jest przepyszna

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja