Wlewam 2 łyżeczki do kawy zamiast do sałatki. Mam energii tyle, co elektrownia
Kawa z dodatkiem mleka lub śmietanki nikogo nie dziwi. W wersji deserowej dodajemy do środka lody, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Kawa z dodatkiem tłuszczu jest o wiele bardziej kaloryczna, co wcale nie musi być wadą. Dietetycy uważają, że w wielu przypadkach może sprzyjać odchudzaniu.
Dave Asprey, pisarz i przedsiębiorca, widząc jak Tybetańczycy spożywają herbatę z masłem z mleka jaków, wpadł na pomysł stworzenia kawy kuloodpornej. Rozpropagowana przez niego Bulletproof Coffee szybko zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych. Pasjonat biohackingu – idei poszukiwania niestandardowych rozwiązań na poprawę zdrowia i kondycji organizmu – sugeruje, aby mieszać kawę z masłem lub olejem kokosowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie wyrzucaj oleju po suszonych pomidorach. Zamień go w najlepszy domowy majonez
Polska odpowiedź na kawę kuloodporną
Polscy producenci oleju rzepakowego zwracają uwagę na nasz lokalny produkt, który w wielu środowiskach nie ma dobrego PR-u. W mediach społecznościowych influencerzy posługują się etykietą znanego oleju rzepakowego, mówiąc o szkodliwości smażenia na olejach roślinnych. Zdania na ten temat są podzielone – temperatura, w której olej zaczyna się spalać, czego efektem jest powstawanie niebezpiecznych substancji, zależy od rodzaju i metody produkcji oleju.
Na stronie pokochajolejrzepakowy.eu znalazłam przepis na polską wersję kawy kuloodpornej – z olejem rzepakowym zamiast masła. Kawa przypomina kontrowersyjne w Stanach Oleato, które swego czasu było serwowane w Starbucksie. Napój z sieciówki wzbogacany był słodkimi dodatkami, takie jak syrop waniliowy lub karmelowy oraz mleko owsiane, ale zawierał także łyżeczkę oliwy extra virgin.
Eksperci zwracają uwagę na walory zdrowotne oleju rzepakowego
Doktor habilitowana Małgorzata Wroniak, profesor SGGW, zauważa, że olej rzepakowy zawiera podobną do oliwy ilość kwasu oleinowego, jednak charakteryzuje się lepszym stosunkiem kwasów nasyconych do nienasyconych. W oliwie stanowią one ok. 12-15 proc., podczas gdy w oleju rzepakowym jest ich nawet dwa razy mniej – ok. 6-7 proc.
Ponadto olej rzepakowy zawiera największą ilość fitosteroli spośród innych popularnych na rynku produktów, a te w połączeniu z kwasem oleinowym regulują gospodarkę lipidową i dbają o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Ważne są także właściwości przeciwutleniające, które z kolei zapewnia obecność tokoferoli.
Małgorzata Wroniak pisze również o zaletach ekonomicznych, takich jak samowystarczalność, wspieranie rodzimej produkcji i niska cena, która wynika z braku potrzeby importowania zagranicznych produktów.
Przepis na kawę z olejem rzepakowym
Jeśli wlejesz olej do kawy, będzie się on unosił na jej powierzchni, dlatego przygotuj blender, aby zmiksować napój.
Składniki:
- 200 ml czarnej kawy z ekspresu,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- szczypta cynamonu,
- opcjonalnie mleko krowie lub napój roślinny, na przykład owsiany.
Wykonanie:
- Do kielicha blendera wlej świeżo zaparzoną kawę.
- Zmiksuj z olejem rzepakowym i cynamonem.
- Możesz dodać zimne lub ciepłe mleko.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.