Po czym poznać dobre konserwy? Czyli to, co najlepsze z puszki

Wakacje to czas, w którym nawet ci, którzy nie przepadają za konserwami, często się do nich przekonują. Biwaki czy wyjazdy na łono przyrody nie mogą obejść się bez puszek z wędlinami, warzywami czy gotowymi daniami. Konserwy produkowane są od ponad stu lat, technologia idzie do przodu, ale mimo wszystko warto wiedzieć, jak rozpoznać konserwę dobrego gatunku, która nie zepsuje się nam, a jej zawartość nie będzie szkodzić.

KonserwaCo znajdziemy w popularnych puszkach?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak wybrać dobrą konserwę?

Główną zaletą konserw jest ich wygoda. Możemy szybko je spakować i wykorzystywać w miarę potrzeb. Nie zawsze konserwa to produkty zapakowane do puszek. Kupimy je również w innych opakowaniach np. słoikach. W produkcji konserw wykorzystuje się metodę znaną także z domowego wyrobu przetworów, czyli sterylizację. Zawartość poddaje się wysokiej temperaturze, która zabija bakterie i inne drobnoustroje, ale nie zmienia zasadniczo smaku umieszczonej w pojemniku potrawy lub produktów.

Dostępne na naszym rynku konserwy są coraz lepszej jakości, a to z powodu restrykcyjnych przepisów sanitarnych. Coraz mniej w nich sztucznych substancji, coraz mniej szkodliwych konserwantów. Przed zakupem konserwy jednak powinniśmy przede wszystkim dokładnie przeczytać etykietę. Dotyczy to zwłaszcza przetworów z mięs i ryb. Najważniejsza jest zawartość głównego składnika.

Gdy zobaczymy na etykiecie mielonki, że zawartość mięsa wynosi na przykład 60 procent, powinna nam się zapalić czerwona lampka. Wypełniacze bowiem mogą nie należeć do najbardziej zdrowych produktów. Zwróćmy również uwagę na zawartość sztucznych konserwantów – najlepiej, jeśli nie będzie ich w ogóle, a jeśli już są, powinny być naturalne.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Zwróć uwagę na cenę

Kolejną istotną cechą dobrej konserwy jest jej cena. To, wbrew pozorom bardzo ważna sprawa. Jeśli puszka z pasztetem kosztuje niecałe dwa złote, możemy być pewni, że został on zrobiony z mięsa słabej jakości, a nawet tego, że mięsa w takim pasztecie będzie bardzo niewiele. Im wyższa cena konserwy, tym lepsza jej jakość. Szczególnie widać to po cenach przetworów wyrabianych w gospodarstwach agroturystycznych czy w małych rzemieślniczych manufakturach. Są one droższe od tych produkowanych masowo, ale ich jakość jest nieporównywalnie wyższa.

Konserwa
© 123RF

Po etykiecie przyszedł czas na opakowanie. Puszki czy słoiki z przetworami muszą być szczelnie zapakowane. Nie wolno kupować takich produktów, jeśli zauważymy wybrzuszone wieczko. Świadczy to o tym, że wewnątrz opakowania pracują bakterie. Zjedzenie takiego produktu może doprowadzić do bardzo poważnych zatruć.

Warzywa z puszki

Przeciwnicy konserwowanych produktów zwracają uwagę również na to, że w procesie obróbki tracą one swoje wartości odżywcze, witaminy i mikroelementy. To nie do końca prawda. Dobrej jakości konserwy rybne są bardzo zdrowe, ale przede wszystkim dotyczy to warzyw. Pomidory w puszce mają naturalny, wyrazisty smak i aromat lepszy niż świeże warzywa. Z kolei fasolka, ciecierzyca czy soczewica z puszki to idealny półprodukt do szybkiego przygotowania wielu smacznych dań. Nie trzeba ich długo gotować, a witamin jest w nich tyle, ile w świeżych strąkach.

Nie ma więc czego się obawiać. Czytajmy etykiety, dokładnie oglądajmy opakowanie i kupujmy dobre konserwy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia