Po czym poznać dobre konserwy? Czyli to, co najlepsze z puszki

Wakacje to czas, w którym nawet ci, którzy nie przepadają za konserwami, często się do nich przekonują. Biwaki czy wyjazdy na łono przyrody nie mogą obejść się bez puszek z wędlinami, warzywami czy gotowymi daniami. Konserwy produkowane są od ponad stu lat, technologia idzie do przodu, ale mimo wszystko warto wiedzieć, jak rozpoznać konserwę dobrego gatunku, która nie zepsuje się nam, a jej zawartość nie będzie szkodzić.

KonserwaCo znajdziemy w popularnych puszkach?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak wybrać dobrą konserwę?

Główną zaletą konserw jest ich wygoda. Możemy szybko je spakować i wykorzystywać w miarę potrzeb. Nie zawsze konserwa to produkty zapakowane do puszek. Kupimy je również w innych opakowaniach np. słoikach. W produkcji konserw wykorzystuje się metodę znaną także z domowego wyrobu przetworów, czyli sterylizację. Zawartość poddaje się wysokiej temperaturze, która zabija bakterie i inne drobnoustroje, ale nie zmienia zasadniczo smaku umieszczonej w pojemniku potrawy lub produktów.

Dostępne na naszym rynku konserwy są coraz lepszej jakości, a to z powodu restrykcyjnych przepisów sanitarnych. Coraz mniej w nich sztucznych substancji, coraz mniej szkodliwych konserwantów. Przed zakupem konserwy jednak powinniśmy przede wszystkim dokładnie przeczytać etykietę. Dotyczy to zwłaszcza przetworów z mięs i ryb. Najważniejsza jest zawartość głównego składnika.

Gdy zobaczymy na etykiecie mielonki, że zawartość mięsa wynosi na przykład 60 procent, powinna nam się zapalić czerwona lampka. Wypełniacze bowiem mogą nie należeć do najbardziej zdrowych produktów. Zwróćmy również uwagę na zawartość sztucznych konserwantów – najlepiej, jeśli nie będzie ich w ogóle, a jeśli już są, powinny być naturalne.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Zwróć uwagę na cenę

Kolejną istotną cechą dobrej konserwy jest jej cena. To, wbrew pozorom bardzo ważna sprawa. Jeśli puszka z pasztetem kosztuje niecałe dwa złote, możemy być pewni, że został on zrobiony z mięsa słabej jakości, a nawet tego, że mięsa w takim pasztecie będzie bardzo niewiele. Im wyższa cena konserwy, tym lepsza jej jakość. Szczególnie widać to po cenach przetworów wyrabianych w gospodarstwach agroturystycznych czy w małych rzemieślniczych manufakturach. Są one droższe od tych produkowanych masowo, ale ich jakość jest nieporównywalnie wyższa.

Konserwa
© 123RF

Po etykiecie przyszedł czas na opakowanie. Puszki czy słoiki z przetworami muszą być szczelnie zapakowane. Nie wolno kupować takich produktów, jeśli zauważymy wybrzuszone wieczko. Świadczy to o tym, że wewnątrz opakowania pracują bakterie. Zjedzenie takiego produktu może doprowadzić do bardzo poważnych zatruć.

Warzywa z puszki

Przeciwnicy konserwowanych produktów zwracają uwagę również na to, że w procesie obróbki tracą one swoje wartości odżywcze, witaminy i mikroelementy. To nie do końca prawda. Dobrej jakości konserwy rybne są bardzo zdrowe, ale przede wszystkim dotyczy to warzyw. Pomidory w puszce mają naturalny, wyrazisty smak i aromat lepszy niż świeże warzywa. Z kolei fasolka, ciecierzyca czy soczewica z puszki to idealny półprodukt do szybkiego przygotowania wielu smacznych dań. Nie trzeba ich długo gotować, a witamin jest w nich tyle, ile w świeżych strąkach.

Nie ma więc czego się obawiać. Czytajmy etykiety, dokładnie oglądajmy opakowanie i kupujmy dobre konserwy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji