Trwa ładowanie...

Zakwas na barszcz. Czy biały nalot na zakwasie jest szkodliwy?

Zakwas z buraków masowo produkujemy przed Wigilią, bo przecież nic nie równa się z barszczem z dodatkiem zakwasu z buraków. Przepis nań wydaje się banalnie prosty, ale czy aby na pewno wiemy wszystko o kiszonych burakach?

Piana powstała podczas fermentacji buraków jest nieszkodliwaPiana powstała podczas fermentacji buraków jest nieszkodliwaŹródło: 123RF
defsr3s
defsr3s

Zakwas na barszcz – jak zrobić?

Przepis jest prosty – umyte i obrane cienko buraki wystarczy umieścić w wyparzonym słoju i zalać źródlaną lub przegotowaną wodą z dodatkiem soli (jak na kiszonki – 1 łyżka soli na 1 litr wody) oraz dodać czosnek i ulubione przyprawy. Zazwyczaj lubimy klasycznie – liść laurowy i ziele angielskie, choć niektórzy dodają także koper lub suszone chilli i ziarna pieprzu. Teraz zakręcamy słój, odstawiamy buraki w ciemne miejsce w kuchni i czekamy.

Z biegiem dni woda będzie stawała się coraz bardziej czerwona, a na jej powierzchni może pojawić się delikatna pianka świadcząca o burzliwym procesie fermentacji mlekowej – niezbędnym do powstania pysznego zakwasu z buraków. Po tygodniu płyn możemy zlać, a buraki zjeść, np. w formie surówki. Pycha!

Zakwas z buraków - prosty przepis

Czy biały nalot na zakwasie z buraków jest szkodliwy?

Niekiedy jednak w procesie fermentacji mlekowej zamiast klarownego, burgundowego soku powstaje mętny płyn z białym kożuchem. Na początku ten kożuch jest zaledwie mleczną mgiełką na powierzchni fermentującego płynu. Z czasem tworzą się widoczne białe (niekiedy niebieskie) grudki i właśnie kożuch. Co z nim? Czy wystarczy go zebrać? Czy trzeba wylać cały buraczany zakwas? A może wystarczy wlać zakwas do barszczu i zagotować?

defsr3s

Niestety, o ile delikatna piana, pojawiająca się zawsze w przebiegu kiszenia warzyw jest nieodzowna, tak biały nalot dyskwalifikuje zakwas. Początkowo tak pożądana pianka na powierzchni fermentującego płynu będzie miała jedną lub dwie plamki, które można z łatwością przeoczyć. Jednak wraz z upływem czasu niepozorne pianki zaczną się rozprzestrzeniać, tworząc gęstą sieć.

To pleśń. Jest szkodliwa, a w niektórych przypadkach – nawet groźna dla zdrowia. Zakwas buraczany z pierwszymi oznakami pleśni należy wyrzucić: nie można go przecedzać czy zbierać pleśni z powierzchni. Niebezpieczne grzyby, choć niewidoczne, obecne są w całej zawartości słoja z burakami.

Zakwas na barszcz – jak uniknąć białego nalotu na zakwasie z buraków

Skąd się bierze pleśń? Przyczyn pojawienia się tych patogennych mikroorganizmów w zakwasie z buraków może być kilka. Oto krótki przewodnik po procedurze wykonania zakwasu tak, by nie pojawiła się w nim pleśń

  1. Słoiki, słój czy inne naczynie, w którym będziemy kisić należy porządnie umyć, a właściwie – wyparzyć. To zminimalizuje ryzyko pojawienia się pleśni.
  2. Buraki. Bardzo starannie należy je obejrzeć, bulwa po bulwie. Jeżeli na którymś buraku jest pleśń, taki okaz należy wyrzucić. Również te buraki, które mają uszkodzoną skórkę mogą mieć w sobie zalążki pleśni.
  3. Dodatki. Jeżeli decydujemy się na wykorzystanie przypraw lub innych dodatków do kiszenia, upewnijmy się, że nic nie pływa swobodnie po powierzchni zakwasu. Jeden ząbek czosnku czy kawałek buraka, który nie został dociążony i wypływa ponad powierzchnię zagwarantuje nam dorodną pleśń w miejsce zakwasu.
  4. Pokrywka i mieszanie. Pewnie słyszeliście, że zakwas trzeba nakryć lnianą ściereczką, codziennie do niego zaglądać i, o zgrozo, koniecznie przemieszać raz na dobę drewnianą łyżką. Niestety takie działania mogą doprowadzić do pojawienia się pleśni. Podobnie jak wpakowane do słoików ogórki na zimę, tak zakwas nie wymaga odkręcania, mieszania i żadnych innych zabiegów – zakręćmy słój, odcinając dopływ powietrza. Jeżeli zakwas zacznie za mocno pracować, wystarczy delikatnie go odgazować.
  5. Wspomaganie fermentacji. Czasami wystarczy wspomóc proces fermentacji, by mieć pewność, że będzie przebiegał właściwie. Choć zaleca się wrzucić np. skórkę od żytniego chleba do solanki z burakami, to pamiętajmy, że może on być przyczyną pojawienia się kożucha z pleśni. Bezpieczniej będzie dodać 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków do zakwasu z buraków.
  6. Sól, czosnek, chrzan. Ci, którzy przeznaczają zakwas do picia w celach zdrowotnych wybiorą kiszenie bez dodatku soli. Tak, jest to możliwe, ale zwiększa ryzyko pojawienia się pleśni. A jeżeli nie sól, to co? Zarówno czosnek, jak i chrzan są naturalnymi antybiotykami, więc przeciwdziałają namnażaniu się patogenów. Pamiętajmy, by je dodać do zakwasu.
Zakwas buraczany w szklance 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

defsr3s
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
defsr3s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
defsr3s
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj