Trwa ładowanie...
porady
EWM
Dzisiaj, 4 lutego 2025, 13:58

Wkrótce zacznie się sezon. Kosztują 1000 euro za kg, a Polacy po nich depczą, zamiast zbierać

Podczas spacerów wiele osób mija je obojętnie, nie zdając sobie sprawę z tego, jaki to skarb. W Polsce rosną dziko i pojawiają się już wczesną wiosną. Za granicą ceny za kilogram mogą osiągać zawrotne kwoty.

Z pędów chmielu można przygotować wiele pysznych dańZ pędów chmielu można przygotować wiele pysznych dańŹródło: Pixabay, fot: allybally4b
d15jg9l
d15jg9l

Chmiel należy do rodziny konopiowatych i jest powszechnie uprawiany dla swoich szyszek, używanych w browarnictwie. Wyrastające z ziemi i pnące się po podporach, pędy chmielu kryją w sobie cenne olejki eteryczne. Te aromatyczne związki, podobnie jak te znajdujące się w szyszkach, wnoszą swój wkład w unikalny profil smakowo-zapachowy piwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina

Pędy chmielu często nazywane "dzikimi szparagami", w Polsce rosną dziko i łatwo znaleźć je wzdłuż rzek i w wilgotnych lasach. Chociaż traktowane jako niechciane pospolite rośliny, są zaliczane do jednych z najcenniejszych składników kulinarnych na zachodzie Europy. W Niemczech, Francji czy Belgii ceny za kilogram mogą osiągać nawet 1000 euro.

d15jg9l

Kiedy zbierać pędy chmielu?

Młode pędy dzikiego chmielu pojawiają się wczesną wiosną, zazwyczaj od początku marca do około połowy kwietnia. To właśnie wtedy są one najdelikatniejsze, najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Warto regularnie odwiedzać miejsca, gdzie rośnie chmiel, aby nie przegapić najlepszego momentu na zbiór. W maju stają się bardziej włókniste, lekko gorzkawe i mniej smaczne.

Pędy chmielu Adobe Stock
Pędy chmieluŹródło: Adobe Stock

Zbiory pędów chmielu mogą nie być łatwe ze względu na ich delikatność, jednak ich smak i właściwości odżywcze są tego warte. Można je spożywać na surowo, gotować, smażyć czy marynować, oferując bogactwo możliwości kulinarnych.

Właściwości pędów chmielu

Pędy chmielu od dawna stosowane są w medycynie naturalnej ze względu na ich właściwości uspokajające i przeciwlękowe. Zawierają one także związki przeciwzapalne i poprawiające trawienie, a także wykazują działanie antybakteryjne, co pomaga w zwalczaniu infekcji. Pędy dzikiego chmielu zawierają również substancje gorzkie, które pobudzają apetyt i wspomagają trawienie. Dodatkowo, zawarty w nich błonnik reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.

d15jg9l

Pędy dzikiego chmielu to również cenne źródło flawonoidów, czyli naturalnych związków roślinnych o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Flawonoidy pomagają w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, który jest związany z rozwojem wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory czy cukrzyca.

Jak wykorzystać pędy w kuchni?

  • Płatki pędów smakują jak szparagi i świetnie komponują się z jajkiem oraz sosem holenderskim.
  • Można je spożywać na surowo, jako składnik sałatek.
  • Podsmażane na oliwie lub maśle stanowią dodatek do głównych dań.
  • Alternatywnie można je grillować lub marynować.

Pędy chmielu to wyjątkowo wartościowy składnik zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej, którego potencjał w Polsce dopiero czeka na pełne odkrycie.

d15jg9l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d15jg9l
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj