Witamina C w diecie. W jakich produktach znajdziemy jej najwięcej?

Witamina C to jeden z najbardziej potrzebnych nam składników. Wzmacnia naszą odporność, powoduje, że mniej chorujemy, pozwala zachować znakomitą kondycję skóry i włosów, a także utrzymuje w zdrowiu zęby i dziąsła. Zimą może nam tej witaminy brakować, dlatego warto wiedzieć, w których produktach jest jej najwięcej. A to nie jest takie oczywiste, bo kojarzące się z tą witaminą cytrusy - choć zawierają jej bardzo dużo - wcale nie są najlepszym jej źródłem. Co zatem jest?

Warzywa i owoceProdukty bogate w witaminę C
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Magda Bukowska

Dzika róża

Na pierwszym miejscu je dzika róża, czyli owoc bardzo pospolicie spotykany na naszych łąkach i w lasach. W kilku owocach dzikiej róży jest tyle witaminy C, ile w ponad 30 cytrynach! Najczęściej robi się z niej konfitury, dżemy i soki, ale równie dobrze można dziką różę smażyć przygotowując słodki sos do mięs.

Rokitnik – do 1100 mg

Żółte owoce rokitnika, krzewu rosnącego głównie nad morzem i na piaszczystych terenach to doskonałe źródło witaminy C. Owoce te są bardzo kwaśne i mają lekko ananasowy smak, ale są niejadalne w stanie świeżym. Dlatego też robi się z nich dżemy, galaretki i soki. Są także doskonałe jako składnik ziołowych herbatek.

Dereń jadalny

Kolejnym dzikim krzewem, którego owoce to prawdziwa witaminowa bomba jest dereń jadalny. Zazwyczaj uprawia się go w ogrodach, ale bardzo często jego nasiona są roznoszone przez ptaki i krzewy te można spotkać również na przykład na skraju lasu. Czerwone i bardzo cierpkie owoce derenia można dodawać do kompotów jabłek czy gruszek, do sosów, syropów, dżemów, likierów i nalewek.

Produkty, które warto włączyć do zimowej diety

Czarna porzeczka

Najbardziej zdrowa z porzeczek. Przeciętnie ilość witaminy C w stu gramach czarnej porzeczki to 180 mg, ale jeśli lato jest ciepłe, ilość witaminy C może być dwukrotnie większa. Czarne porzeczki nie tracą witamin nawet po zamrożeniu, dlatego warto je jeść cały rok, nawet poza sezonem. Nadają się idealnie do przygotowania soków, dżemów czy wypieków.

Natka pietruszki

Natka pietruszki ma tę właściwość, że nawet przy mrozach nie traci swoich właściwości, dlatego można to warzywo uprawiać w ogrodzie czy na balkonie cały rok. Jedna łyżka świeżej, posiekanej natki zapewni nam połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C w organizmie. Natka pietruszki ma także wiele innych cennych właściwości – poprawia przemianę materii i trawienie oraz łagodzi cellulit.

Czerwona papryka

Wszystkie gatunki papryki zapewniają sporo witaminy C, ale czerwona odmiana ma jej najwięcej. Im słodsza papryka, tym więcej witaminy. Najlepiej, byśmy jedli paprykę na surowo – wtedy jest najzdrowsza. Czerwona papryka polecana jest osobom z nadciśnieniem, zapobiega również chorobom układu krążenia.

Chrzan

I na koniec chrzan, w którym witaminy C jest mnóstwo. Najlepiej, jeśli korzystamy ze świeżych korzeni tej rośliny, ścierając je na tarce w razie potrzeby. To jest jednak czynność wymagająca odwagi, bo olejki eteryczne zawarte w chrzanie bardzo mocno podrażniają śluzówkę, powodując pieczenie i łzy. Warto jednak pocierpieć, bo nie ma wielu tak zdrowych roślin.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów