Wino na wielkanocnym stole. Jak wybrać najlepsze?

Gdy myślę o Świętach Wielkanocnych, w pamięci przywołuję czas spędzony w gronie najbliższych- rodziny i przyjaciół. Jednak te święta kojarzą mi się również z jedzeniem, a właściwie całodniową ucztą – rozpoczynającą się późnym śniadaniem, a kończącą deserem z niezliczoną ilością ciasta. Wielkanoc jest zatem doskonałą okazją do przetestowania wielu ciekawych połączeń wina i jedzenia.

WielkanocWielkanocne śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nataliya Arzamasova
Katarzyna Gileta

Jak w gąszczu wszystkich przepysznych dań nie zbłądzić i cieszyć się wybornym smakiem jedzenia i wina? Poniżej kilka wskazówek od Tomasza Potrzebowskiego, który o winie wie wszystko. W jego ocenie żaden inny alkohol nie pasuje tak dobrze to tych świąt, jak właśnie wino!

Późne śniadanie - tu zawsze prym wiodą jaja. Często bywa, że zawinięte są w szynkę lub plasterek wędzonego łososia. Oprócz jaj, podczas wielkanocnego śniadania, na wielu stołach z pewnością zagoszczą wędliny i pasztety. W tym otoczeniu wytrawne wino musujące z Hiszpanii takie jak cava odnajdzie się wyśmienicie. Jeśli wolicie jednak klasyczne, spokojne białe wino, to szczególnie polecam wytrawnego rieslinga z Niemiec.

Świąteczny obiad to kolejny doskonały moment, by otworzyć dobre wino! Pamiętajcie, że Wielkanoc to wiosenne święto, więc dobierając wino do potraw, warto zadbać o to, by trunki były w miarę lekkie i miały owocowy charakter. Co będzie dobrym wyborem?

Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta

Gdy pojawia się pieczony drób - kurczak, kaczka lub indyk - czerwone wino ze szczepu sangiovese z włoskiego regionu Chianti będzie doskonałe. Podobnie zresztą jak soczyście owocowy merlot. Obie odmiany winorośli będą również godną parą dla białej kiełbasy – niekwestionowanego symbolu tych świąt.

Dla wielbicieli win białych, polecam młode chardonnay, które nie dojrzewało w dębowej beczce. Można także pozostać przy wytrawnym, niemieckim rieslingu (jeśli oczywiście zostało coś jeszcze w butelce ze śniadania).

Tomasz Potrzebowski, ekspert Rynku Wina w Henkell Freixenet Polska
Tomasz Potrzebowski, ekspert Rynku Wina w Henkell Freixenet Polska © Archiwum prywatne

Pieczona jagnięcina aż prosi się o czerwone wino z hiszpańskiego regionu Rioja. Obłędnym towarzyszem będzie również czerwone wino z Bordeaux.

Arcyważnym świątecznym akcentem jest deser. Tradycyjna, drożdżowa wielkanocna baba jest idealnym kompanem dla przepysznego, słodkiego, musującego wina z północy Włoch – Freixenet Asti. Nie mniej dobrym wyborem będzie Mionetto Prosecco.

Klasyczny, pieczony sernik oraz keks z bakaliami świetnie połączy się natomiast ze słodką cavą lub słodkimi i półsłodkimi białymi winami.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz