Wilgotne, zbite i mocno czekoladowe. Brownie Jamiego Olivera znika szybciej niż się piecze

Brownie to jedno z najpopularniejszych ciast czekoladowych na świecie, charakteryzujące się wilgotną i zbitą konsystencją. Jest to typowe amerykańskie ciasto, które nie przypomina tradycyjnych wypieków jak murzynek czy babka. Jego kruchy, delikatnie popękany wierzch oraz intensywnie czekoladowy środek zdobyły serca miłośników słodkości na całym świecie. Jamie Oliver zdradził prosty trik na perfekcyjne brownie.

BrownieBrownie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Brownie to ciasto, które można przygotować na wiele sposobów, dostosowując je do własnych upodobań. Kluczowymi składnikami są czekolada i masło, które odpowiadają za jego wilgotność i intensywny smak. Można je wzbogacić o różne dodatki, takie jak orzechy, owoce czy masa sernikowa. Aby ograniczyć kaloryczność, można dodać starte warzywa, na przykład cukinię, co sprawi, że ciasto będzie mniej tuczące, ale nadal pyszne. Niestety upieczenie idealnego brownie w domu nie zawsze kończy się sukcesem. Jamie Oliver podzielił się prostym trikiem, który gwarantuje „niesamowite” brownie za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik limonkowy Anielski Włos. Ciacho bez pieczenia idealne na wiosnę

Jamie Oliver, brytyjski mistrz kuchni, podkreśla, że kluczem do sukcesu jest nie tylko jakość składników, ale także sposób ich przygotowania.


- Kto nie kocha pięknego, pysznego, czekoladowego brownie? To jest proste, zrobione z wysokiej jakości składników, bez dodatków smakowych, orzechów czy owoców — tylko czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada - pisze Jamie na swojej stronie internetowej.

Brownie Jamiego Olivera

Składniki:

  • 250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 proc.),
  • 250 g niesolonego masła,
  • 4 duże jaja z wolnego wybiegu,
  • 250 g złotego cukru pudru,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 czubate łyżki wysokiej jakości kakao w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  2. Oderwij duży kawałek papieru do pieczenia, zgnieć go pod zimną wodą, a następnie rozłóż i wyłóż nim kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 20 cm na 23 cm.
  3. Włóż czekoladę do żaroodpornej miski, pokrój masło i dodaj szczyptę soli morskiej. Rozpuść na patelni z delikatnie gotującą się wodą, regularnie mieszając, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  4. Wbij jajka do dużej miski, dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie jasna i puszysta.
  5. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie kakao. Ubij, aby połączyć, a następnie wmieszaj do rozpuszczonej czekolady.
  6. Włóż mieszankę do wyłożonej formy i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 25 do 30 minut, lub do momentu, aż ciasto będzie chrupiące na zewnątrz, ale lekko chwiejne.
  7. Pozostaw do ostygnięcia w formie przez 15 minut, dzięki temu skórka stanie się chrupiąca, a środek pozostanie wilgotny. Następnie pokrój i podawaj na ciepło. Brownie jest pyszne z lodami waniliowymi, pokruszonymi orzechami laskowymi i karmelowym popcornem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw