Wilgotne, zbite i mocno czekoladowe. Brownie Jamiego Olivera znika szybciej niż się piecze

Brownie to jedno z najpopularniejszych ciast czekoladowych na świecie, charakteryzujące się wilgotną i zbitą konsystencją. Jest to typowe amerykańskie ciasto, które nie przypomina tradycyjnych wypieków jak murzynek czy babka. Jego kruchy, delikatnie popękany wierzch oraz intensywnie czekoladowy środek zdobyły serca miłośników słodkości na całym świecie. Jamie Oliver zdradził prosty trik na perfekcyjne brownie.

BrownieBrownie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Brownie to ciasto, które można przygotować na wiele sposobów, dostosowując je do własnych upodobań. Kluczowymi składnikami są czekolada i masło, które odpowiadają za jego wilgotność i intensywny smak. Można je wzbogacić o różne dodatki, takie jak orzechy, owoce czy masa sernikowa. Aby ograniczyć kaloryczność, można dodać starte warzywa, na przykład cukinię, co sprawi, że ciasto będzie mniej tuczące, ale nadal pyszne. Niestety upieczenie idealnego brownie w domu nie zawsze kończy się sukcesem. Jamie Oliver podzielił się prostym trikiem, który gwarantuje „niesamowite” brownie za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik limonkowy Anielski Włos. Ciacho bez pieczenia idealne na wiosnę

Jamie Oliver, brytyjski mistrz kuchni, podkreśla, że kluczem do sukcesu jest nie tylko jakość składników, ale także sposób ich przygotowania.


- Kto nie kocha pięknego, pysznego, czekoladowego brownie? To jest proste, zrobione z wysokiej jakości składników, bez dodatków smakowych, orzechów czy owoców — tylko czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada - pisze Jamie na swojej stronie internetowej.

Brownie Jamiego Olivera

Składniki:

  • 250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 proc.),
  • 250 g niesolonego masła,
  • 4 duże jaja z wolnego wybiegu,
  • 250 g złotego cukru pudru,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 czubate łyżki wysokiej jakości kakao w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  2. Oderwij duży kawałek papieru do pieczenia, zgnieć go pod zimną wodą, a następnie rozłóż i wyłóż nim kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 20 cm na 23 cm.
  3. Włóż czekoladę do żaroodpornej miski, pokrój masło i dodaj szczyptę soli morskiej. Rozpuść na patelni z delikatnie gotującą się wodą, regularnie mieszając, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  4. Wbij jajka do dużej miski, dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie jasna i puszysta.
  5. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie kakao. Ubij, aby połączyć, a następnie wmieszaj do rozpuszczonej czekolady.
  6. Włóż mieszankę do wyłożonej formy i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 25 do 30 minut, lub do momentu, aż ciasto będzie chrupiące na zewnątrz, ale lekko chwiejne.
  7. Pozostaw do ostygnięcia w formie przez 15 minut, dzięki temu skórka stanie się chrupiąca, a środek pozostanie wilgotny. Następnie pokrój i podawaj na ciepło. Brownie jest pyszne z lodami waniliowymi, pokruszonymi orzechami laskowymi i karmelowym popcornem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia