Wigilijna zupa krem z łososia norweskiego
Rybne zupy krem są świetną propozycją np. na przyjęcie czy kolację wigilijną. Wypróbujcie przepis na kremową zupę z łososia, inspirowaną kuchnią skandynawską. Najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.
oprac. Katarzyna Gileta
Składniki
Przepis
- Filet łososia zalać 1 szklanką bulionu rybnego, gotować na wolnym ogniu 10 minut.
- Rybę wyjąć zdjąć skórę, mięso drobno pokroić.
- Do rondla dodać resztę wywaru, przyprawić, doprowadzić do wrzenia, dodać posiekaną rybę, szafran, zagęścić białą (zimną) zasmażką przygotowaną z mąki i masła.
- Wędzonego łososia pokroić w słupki.
- Podawać udekorowane zieleniną i słupkami wędzonego łososia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl