ycipk-3486hm
Wigilijna zupa grzybowa ze Śląska

Wigilijna zupa grzybowa ze Śląska

Obok niej także inne propozycje.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
ycipk-3486hm

Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef przygotował cztery dania, bez których Ślązacy nie wyobrażają sobie wigilijnej kolacji. Wśród śląskich klasyków znalazły się: zupa grzybowa, dzwonki z karpia, makówki i przystawki na bazie śledzia, piernika i gruszki.

*Zupa grzybowa *

ycipk-3486hm

Składniki:
0,5 kg grzybów leśnych
3 marchewki
4 cebule
Por
Seler
2 pietruszki
Seler naciowy
Kapusta biała
Czosnek
Pietruszka zielona pęczek
Masło kostka
Suszone grzyby leśne
300 ml śmietany 30 proc.
10 g mąki pszennej
Sól
Pieprz

Dzwonki z karpia/ziemniaki/kapusta kiszona z grzybami
Składniki:
Karp 2.5 do 2.8 kg max. Chodzi o wielkość dzwonków.
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg kapusty kiszonej
2 kostki masła
Cebula
Koper pęczek
Bułka tarta
Mąka kukurydziana
Przyprawa do ryby
Jaja
Mąka pszenna

POLECAMY:

Trzy sposoby na świątecznego karpia

ycipk-3486hm

Domowe wędliny na święta

Postny przysmak nie tylko na Wigilię. Banalny przepis

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3486hm

ycipk-3486hm
ycipk-3486hm