Wigilijna zupa grzybowa ze Śląska
Obok niej także inne propozycje.
Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef przygotował cztery dania, bez których Ślązacy nie wyobrażają sobie wigilijnej kolacji. Wśród śląskich klasyków znalazły się: zupa grzybowa, dzwonki z karpia, makówki i przystawki na bazie śledzia, piernika i gruszki.
*Zupa grzybowa *
Składniki:
0,5 kg grzybów leśnych
3 marchewki
4 cebule
Por
Seler
2 pietruszki
Seler naciowy
Kapusta biała
Czosnek
Pietruszka zielona pęczek
Masło kostka
Suszone grzyby leśne
300 ml śmietany 30 proc.
10 g mąki pszennej
Sól
Pieprz
Dzwonki z karpia/ziemniaki/kapusta kiszona z grzybami
Składniki:
Karp 2.5 do 2.8 kg max. Chodzi o wielkość dzwonków.
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg kapusty kiszonej
2 kostki masła
Cebula
Koper pęczek
Bułka tarta
Mąka kukurydziana
Przyprawa do ryby
Jaja
Mąka pszenna