Trwa ładowanie...
d4ibuzq
Wigilijna zupa grzybowa ze Śląska
x-news/Dzień Dobry TVN
abc gotowania

Wigilijna zupa grzybowa ze Śląska

Obok niej także inne propozycje.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d4ibuzq

Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef przygotował cztery dania, bez których Ślązacy nie wyobrażają sobie wigilijnej kolacji. Wśród śląskich klasyków znalazły się: zupa grzybowa, dzwonki z karpia, makówki i przystawki na bazie śledzia, piernika i gruszki.

*Zupa grzybowa *

Składniki:
0,5 kg grzybów leśnych
3 marchewki
4 cebule
Por
Seler
2 pietruszki
Seler naciowy
Kapusta biała
Czosnek
Pietruszka zielona pęczek
Masło kostka
Suszone grzyby leśne
300 ml śmietany 30 proc.
10 g mąki pszennej
Sól
Pieprz

Dzwonki z karpia/ziemniaki/kapusta kiszona z grzybami
Składniki:
Karp 2.5 do 2.8 kg max. Chodzi o wielkość dzwonków.
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg kapusty kiszonej
2 kostki masła
Cebula
Koper pęczek
Bułka tarta
Mąka kukurydziana
Przyprawa do ryby
Jaja
Mąka pszenna

d4ibuzq

POLECAMY:

Trzy sposoby na świątecznego karpia

Domowe wędliny na święta

Postny przysmak nie tylko na Wigilię. Banalny przepis

d4ibuzq

Podziel się opinią

Share

d4ibuzq

d4ibuzq