Trwa ładowanie...
syrop
Ewa Zwolak
Wczoraj, 2 maja 2025, 14:48

Wielu myśli, że to zdrowszy zamiennik cukru. Dietetyk załamuje ręce

Moda na zdrowe odżywianie trwa w najlepsze. Na półkach sklepów pojawia się coraz więcej produktów oznaczonych jako "fit", "bio" czy "naturalne". Jednym z nich jest syrop z agawy, który zyskał opinię lepszej i zdrowszej alternatywy dla białego cukru. Ale czy rzeczywiście zasługuje na takie miano? Dietetycy są sceptyczni — a wielu z nich wręcz załamuje ręce, widząc, jak często sięgamy po ten produkt w dobrej wierze.

Dietetycy ostrzegają przed syropem z agawyDietetycy ostrzegają przed syropem z agawyŹródło: Adobe Stock
d2fperj
d2fperj

Jeszcze kilka lat temu był prawdziwym hitem. Reklamowany jako naturalny, zdrowszy i lepszy od zwykłego cukru, trafił do kuchni wielu osób dbających o linię i zdrową dietę. Syrop z agawy stał się obowiązkowym składnikiem fit deserów, owsianek i koktajli.

Dziś jednak, gdy na temat jego właściwości wiemy już znacznie więcej, dietetycy patrzą na niego zupełnie inaczej. Choć syrop z agawy nadal uchodzi za "naturalny", zawiera coś, co sprawia, że w rzeczywistości wcale nie jest tak niewinny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje domowy syrop smakowy. Pozycja obowiązkowa w jesiennej kuchni

Syrop z agawy to naturalny słodzik pozyskiwany z soku rośliny agawy, popularnej w Meksyku. W procesie produkcji sok jest filtrowany i podgrzewany do momentu uzyskania gęstej, złocistej cieczy przypominającej miód. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że jest znacznie słodszy od białego cukru, dzięki czemu teoretycznie można używać go mniej.

d2fperj

Dlaczego dietetycy mają zastrzeżenia?

Syrop z agawy bywa postrzegany jako zdrowszy zamiennik cukru, ale w rzeczywistości jego przewaga jest mocno dyskusyjna. Wysoka zawartość fruktozy, intensywna obróbka i ryzyko nadmiernego spożycia sprawiają, że dietetycy podchodzą do niego z dużą ostrożnością.

  • Bardzo wysoka zawartość fruktozy - chociaż syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny, zawiera nawet do 85-90 proc. fruktozy — więcej niż zwykły cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmiar fruktozy w diecie jest szkodliwy dla wątroby, sprzyja insulinooporności i zwiększa ryzyko stłuszczenia wątroby oraz chorób metabolicznych.
  • Nie taki naturalny, jak się wydaje - proces produkcji syropu z agawy bywa mocno przemysłowy. Choć powstaje z rośliny, poddawany jest intensywnemu przetwarzaniu, które niewiele ma wspólnego z ideą naturalności.
  • Może sprzyjać tyciu - mimo że syrop z agawy jest słodszy od cukru, wiele osób używa go zbyt hojnie, myśląc, że jest "zdrowszy". To prowadzi do nadmiaru kalorii i może utrudniać utratę wagi.

Kiedy syrop z agawy może zdać egzamin?

To nie znaczy, że trzeba go całkowicie skreślać. Używany sporadycznie i z umiarem, może być lepszą alternatywą dla zwykłego cukru w niektórych przepisach — np. do słodzenia deserów dla osób z insulinoopornością (ze względu na niski indeks glikemiczny). Kluczem jest jednak świadomość, że nie jest to produkt idealny.

d2fperj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fperj
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj