Wielu myśli, że to zdrowszy zamiennik cukru. Dietetyk załamuje ręce

Moda na zdrowe odżywianie trwa w najlepsze. Na półkach sklepów pojawia się coraz więcej produktów oznaczonych jako "fit", "bio" czy "naturalne". Jednym z nich jest syrop z agawy, który zyskał opinię lepszej i zdrowszej alternatywy dla białego cukru. Ale czy rzeczywiście zasługuje na takie miano? Dietetycy są sceptyczni — a wielu z nich wręcz załamuje ręce, widząc, jak często sięgamy po ten produkt w dobrej wierze.

Dietetycy ostrzegają przed syropem z agawyDietetycy ostrzegają przed syropem z agawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeszcze kilka lat temu był prawdziwym hitem. Reklamowany jako naturalny, zdrowszy i lepszy od zwykłego cukru, trafił do kuchni wielu osób dbających o linię i zdrową dietę. Syrop z agawy stał się obowiązkowym składnikiem fit deserów, owsianek i koktajli.

Dziś jednak, gdy na temat jego właściwości wiemy już znacznie więcej, dietetycy patrzą na niego zupełnie inaczej. Choć syrop z agawy nadal uchodzi za "naturalny", zawiera coś, co sprawia, że w rzeczywistości wcale nie jest tak niewinny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje domowy syrop smakowy. Pozycja obowiązkowa w jesiennej kuchni

Syrop z agawy to naturalny słodzik pozyskiwany z soku rośliny agawy, popularnej w Meksyku. W procesie produkcji sok jest filtrowany i podgrzewany do momentu uzyskania gęstej, złocistej cieczy przypominającej miód. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że jest znacznie słodszy od białego cukru, dzięki czemu teoretycznie można używać go mniej.

Dlaczego dietetycy mają zastrzeżenia?

Syrop z agawy bywa postrzegany jako zdrowszy zamiennik cukru, ale w rzeczywistości jego przewaga jest mocno dyskusyjna. Wysoka zawartość fruktozy, intensywna obróbka i ryzyko nadmiernego spożycia sprawiają, że dietetycy podchodzą do niego z dużą ostrożnością.

  • Bardzo wysoka zawartość fruktozy - chociaż syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny, zawiera nawet do 85-90 proc. fruktozy — więcej niż zwykły cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmiar fruktozy w diecie jest szkodliwy dla wątroby, sprzyja insulinooporności i zwiększa ryzyko stłuszczenia wątroby oraz chorób metabolicznych.
  • Nie taki naturalny, jak się wydaje - proces produkcji syropu z agawy bywa mocno przemysłowy. Choć powstaje z rośliny, poddawany jest intensywnemu przetwarzaniu, które niewiele ma wspólnego z ideą naturalności.
  • Może sprzyjać tyciu - mimo że syrop z agawy jest słodszy od cukru, wiele osób używa go zbyt hojnie, myśląc, że jest "zdrowszy". To prowadzi do nadmiaru kalorii i może utrudniać utratę wagi.

Kiedy syrop z agawy może zdać egzamin?

To nie znaczy, że trzeba go całkowicie skreślać. Używany sporadycznie i z umiarem, może być lepszą alternatywą dla zwykłego cukru w niektórych przepisach — np. do słodzenia deserów dla osób z insulinoopornością (ze względu na niski indeks glikemiczny). Kluczem jest jednak świadomość, że nie jest to produkt idealny.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach