Wielkanocne pałki z kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami
Pieczone udka kurczaka to przepyszny pomysł na rodzinny obiad zarówno na co dzień jak i od święta. Soczyste mięso i chrupiąca złocista skórka skuszą każdego smakosza. Do pieczonych udek doskonale będzie pasować sałata ze śmietaną oraz młode ziemniaczki z koperkiem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 duża główka czosnku
- ok. 5 suszonych pomidorów
- 2 gałązki świeżego tymianku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz czarny ziarnisty
- oliwa z oliwek
Przepis
- Podudzia umyć i oczyścić. Każdą pałkę naciąć nad kostką i mięso przesunąć ku górze. Natrzeć solą i pieprzem. Następnie włożyć do rękawa do pieczenia i posypać ziołami prowansalskimi oraz skropić oliwą. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
- Cebulę pokroić w piórka, a pomidorki w na małe paseczki i dorzucić do mięsa.
- Główkę czosnku pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso. Posypać posiekanym tymiankiem.
- Na koniec polać oliwą, szczelnie zamknąć rękaw i piec w piekarniku w temp 190 stopni C przez około 45 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl