Wielkanocne ciasteczka kokosowe. Delikatne i kruche
Delikatne i kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka o wyczuwalnym kokosowym smaku to pyszna propozycja na wielkanocny stół. Zobaczcie, jak zrobić te genialne kruche ciasteczka w 20 minut.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatkowo:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku wiśniowego
- cukrowa posypka
Przepis
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce lub garnku. dodajemy posiekane masło, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.
- Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
- Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremkami ciasteczka.
- Pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier puder z wodą do uzyskania gładkiej masy. Część lukru można zabarwić sokiem. Gotowe ciasteczka ozdabiamy lukrem i posypką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl