Wielkanoc 2019. Ekologiczne farbowanie jajek

Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkimi z kolorowymi pisankami. Nie musisz kupować barwników. Postaw na sprawdzone domowe sposoby. Przedstawiamy wam ekologiczne farbowanie jajek.

Naturalne farbowanie jajek
Źródło zdjęć: © WP.PL
Dominika Czerniszewska

Ekologiczne farbowanie jajek

Domowe farbowanie jajek jest bardzo prostym zabiegiem. Są dwie metody farbowania jajek – gotować jajka jednocześnie w składnikach lub moczyć ugotowane jajka we wcześniej przygotowanym wywarze. Każdy sposób wymaga: garnka, octu i trochę soli. Wybierając pierwszy sposób, wystarczy, że do gotującej się wody dodasz ekologiczne barwniki:

  • Kolor fioletowy uzyskasz, dzięki łupinom czerwonej cebuli
  • Czarny - kora dębu lub olchy
  • Granatowy - liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu
  • Żółty - kurkuma lub curry
  • Zielony - pędy młodego żyta lub szpinak
  • Różowy - sok z buraka

Możemy zabarwić jajka surowe - wkładamy i gotujemy, wówczas kolor będzie mocniejszy lub już ugotowane jajka włożyć do gorącej wody z naturalnym barwnikiem i poczekać, aż woda ostygnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów