Większość z nas źle obiera banany. Oto jak robić to poprawnie

Obieranie banana to jedna z tych czynności, nad którymi nigdy się nie zastanawiamy. Co jednak byłoby, gdyby okazało się, że większość z nas robi to źle? A na to właśnie wskazują nasze obserwacje. Oto, co nauka mówi o poprawnym obieraniu banana.

Banany rosną inaczej niż zazwyczaj nam się wydaje
Źródło zdjęć: © 123RF
Przemysław Bociąga

Ludzie dzielą się na dwa rodzaje, jak dwa są końce banana. Jedna grupa (ludzi) obiera ten pożywny, mączny owoc od strony ogonka, którym przyczepiony był do kiści. Druga – od strony cienkiej końcówki. Intuicja podpowiada, że któraś ze stron musi się mylić. Pytanie, jak ustalić, która.

Intuicja podpowiada, żeby ciągnąć za ogonek. Daje on lepszy uchwyt, dzięki któremu można z większą siłą pociągnąć za skórkę, aż ustąpi, odsłaniając miękkie i słodkie wnętrze. Wydaje się logiczne? Niestety. W testach redakcyjnych, które przeprowadziliśmy, otwierane od tej strony banany często były uszkodzone.

W tych co bardziej niedojrzałych skórka nie chciała dobrze odejść od miąższu – rozdzielała się na warstwy i włókna. Z kolei jeśli męczymy od tej strony dojrzałego banana, najczęściej kończy się to miękką, maślącą się końcówką, która nie wygląda najbardziej apetycznie i pozbawia nas części fantastycznych doznań z przekąski. Z drugiej strony, co zrozumiałe, wielu z nas zniechęciło się do otwierania bananów do drugiej strony, bo efekty mogą być podobne, a napocząć skórkę – pozornie – trudniej. Kończy się na tym, że sięgamy po narzędzie do nakrojenia końcówki, a w braku takowego używa zębów. Co z kolei powoduje, że nasz pierwszy kontakt z pysznym, słodkim bananem to smak cierpki i kwaśny.

Czy nauka może nam pomóc? Ależ oczywiście. Niektórym wydaje się, że najlepiej podpatrzeć, jak do bananów dobierają się małpy. Prymatolodzy, czyli badacze naczelnych, rozczarowują nas jednak: w naturze nasi zwierzęcy kuzyni nie jadają bananów w ogóle, a gdyby to robiły, pewnie po prostu bez finezji wgryzałyby się w skórkę. Zaskakujące wnioski przedstawiają za to botanicy.

Okazuje się, że o bananach wiemy naprawdę niewiele. Wielu z nas wydaje się, że banany zwisają z palm w kiściach. Okazuje się jednak, że jest dokładnie odwrotnie: przedłużony fragment łodygi to dół, a nie góra. Krótka końcówka (która faktycznie jest końcem), dojrzewa więc najpierw. Banan jest tam najbardziej miękki i to właśnie od tej strony należy go odbierać.

Aby uniknąć jednak zmiany miąższu w paćkę, stosujemy prostą sztuczkę. Należy wziąć samą końcówkę banana w dwa palce w miejscu, gdzie pod spodem nie zaczął się jeszcze "banan właściwy" i mocno ją ścisnąć, tak, żeby pękła. Wtedy bez problemu można go obrać. Nigdy więcej siłowania się ze skórką od banana tylko po to, by odkryć, że jego wnętrze nie spełnia naszych oczekiwań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna