Większość z nas źle obiera banany. Oto jak robić to poprawnie

Obieranie banana to jedna z tych czynności, nad którymi nigdy się nie zastanawiamy. Co jednak byłoby, gdyby okazało się, że większość z nas robi to źle? A na to właśnie wskazują nasze obserwacje. Oto, co nauka mówi o poprawnym obieraniu banana.

Banany rosną inaczej niż zazwyczaj nam się wydaje
Źródło zdjęć: © 123RF
Przemysław Bociąga

Ludzie dzielą się na dwa rodzaje, jak dwa są końce banana. Jedna grupa (ludzi) obiera ten pożywny, mączny owoc od strony ogonka, którym przyczepiony był do kiści. Druga – od strony cienkiej końcówki. Intuicja podpowiada, że któraś ze stron musi się mylić. Pytanie, jak ustalić, która.

Intuicja podpowiada, żeby ciągnąć za ogonek. Daje on lepszy uchwyt, dzięki któremu można z większą siłą pociągnąć za skórkę, aż ustąpi, odsłaniając miękkie i słodkie wnętrze. Wydaje się logiczne? Niestety. W testach redakcyjnych, które przeprowadziliśmy, otwierane od tej strony banany często były uszkodzone.

W tych co bardziej niedojrzałych skórka nie chciała dobrze odejść od miąższu – rozdzielała się na warstwy i włókna. Z kolei jeśli męczymy od tej strony dojrzałego banana, najczęściej kończy się to miękką, maślącą się końcówką, która nie wygląda najbardziej apetycznie i pozbawia nas części fantastycznych doznań z przekąski. Z drugiej strony, co zrozumiałe, wielu z nas zniechęciło się do otwierania bananów do drugiej strony, bo efekty mogą być podobne, a napocząć skórkę – pozornie – trudniej. Kończy się na tym, że sięgamy po narzędzie do nakrojenia końcówki, a w braku takowego używa zębów. Co z kolei powoduje, że nasz pierwszy kontakt z pysznym, słodkim bananem to smak cierpki i kwaśny.

Czy nauka może nam pomóc? Ależ oczywiście. Niektórym wydaje się, że najlepiej podpatrzeć, jak do bananów dobierają się małpy. Prymatolodzy, czyli badacze naczelnych, rozczarowują nas jednak: w naturze nasi zwierzęcy kuzyni nie jadają bananów w ogóle, a gdyby to robiły, pewnie po prostu bez finezji wgryzałyby się w skórkę. Zaskakujące wnioski przedstawiają za to botanicy.

Okazuje się, że o bananach wiemy naprawdę niewiele. Wielu z nas wydaje się, że banany zwisają z palm w kiściach. Okazuje się jednak, że jest dokładnie odwrotnie: przedłużony fragment łodygi to dół, a nie góra. Krótka końcówka (która faktycznie jest końcem), dojrzewa więc najpierw. Banan jest tam najbardziej miękki i to właśnie od tej strony należy go odbierać.

Aby uniknąć jednak zmiany miąższu w paćkę, stosujemy prostą sztuczkę. Należy wziąć samą końcówkę banana w dwa palce w miejscu, gdzie pod spodem nie zaczął się jeszcze "banan właściwy" i mocno ją ścisnąć, tak, żeby pękła. Wtedy bez problemu można go obrać. Nigdy więcej siłowania się ze skórką od banana tylko po to, by odkryć, że jego wnętrze nie spełnia naszych oczekiwań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz