Kupiłeś banana i w środku ma czerwoną linię? Lepiej go nie jedz
Często zabieramy je do pracy czy do szkoły. W końcu banany idealnie nadają się na drugie śniadanie czy przekąskę. Większość z nas je te owoce bez zastanowienia. A jeden wyraźny sygnał może świadczyć o tym, że banan nie nadaje się w żadnym wypadku do spożycia.
Brunatno-czerwona linia, którą zauważysz po odgryzieniu kawałka banana, powinna cię zaniepokoić. Świadczy o tym, że owoc został zaatakowany przez grzyba z gatunku nigrospora. W większości przypadków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednak jeśli jesteś na niego uczulony, może się to dla ciebie źle skończyć.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść banana każdego dnia
Niedawno słyszeliśmy o kilkuletniej dziewczynce z Wielkiej Brytanii, która skarżyła się mamie, że źle się czuje. Trafiła do szpitala. Tam okazało się, że zjadła banana, w którym zdążył rozwinąć się właśnie ten grzyb.