Jajecznica, jajko na twardo, surowe czy sadzone? Jedna metoda sprawia, że dostarcza najwięcej białka
Jajka to prawdziwe skarbnice białka i witamin. Jednak sposób ich przygotowania wpływa na ilość przyswajanego białka. Która metoda jest najlepsza?
Jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Dostarczają około 6-7 g białka na sztukę oraz wiele witamin, takich jak A, D, E i B12. Żółtko wspiera zdrowie mózgu i oczu, a białko to czyste źródło białka bez cholesterolu.
Gotowanie jajek a przyswajanie białka
Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie Food & Function dostarczyły nowych informacji na temat związku między spożyciem jajek a ogólnym stanem zdrowia. W ramach badania prześledzono stan zdrowia prawie 19 000 osób dorosłych i wykazano, że osoby spożywające około 1,5 jajka dziennie miały znacznie mocniejsze kości w porównaniu z osobami, które całkowicie unikały jajek. Badania pokazują, że sposób gotowania jajek wpływa na przyswajalność białka. Gotowane jajka pozwalają na przyswojenie aż 91 proc. białka, podczas gdy surowe jedynie 51 proc. W kuchni zazwyczaj większość z nas (pomijając miłośników tatara z surowym jajkiem) spożywa jajka ugotowane, więc wyniki naturalnie korelują z nawykami większości osób w kwestii codziennego jadłospisu. Jaka obróbka termiczna będzie jednak najbardziej wskazana, żeby czerpać najwięcej wartości odżywczych z jajek?
Najlepsze metody przygotowania jajek
Jajka gotowane są najlepszym wyborem dla miłośników białka. Zachowują niemal pełną wartość odżywczą bez dodawania tłuszczu. Jajka w koszulkach są równie dobre, a ich delikatne przygotowanie chroni cenne składniki odżywcze. Jajecznica jest smaczna i wszechstronna, ale należy unikać jej przegotowania, by nie stracić jakości białka. Jajka sadzone dostarczają białka, ale ich wartość odżywcza spada, jeśli są smażone na wysokim ogniu - tu nie ukrywajmy, że olej czy masło klarowane podbijają smak, ale zwiększają też kaloryczność dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Wskazówki dla miłośników jajek
Aby maksymalnie wykorzystać białko z jajek, unikaj ich przegotowania. Wysoka temperatura może utrudnić trawienie białka. Zrezygnuj z surowych jajek, które zawierają awidynę, utrudniającą wchłanianie biotyny. Bez względu na to, jak lubisz podać jajka na śniadanie, do młodych ziemniaczków czy na kolację, są one doskonałym źródłem składników odżywczych. Jeśli chcesz zwiększyć ilość przyswajanego białka, wybierz jajka gotowane lub w koszulkach.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Źródło: timesofindia.indiatimes.com