Jak ugotować perfekcyjne jajko na twardo? 5 praktycznych porad dotyczących gotowanych jajek

Idealne jajko na twardo? Obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole! Z chrzanem, w sosie tatarskim, faszerowane, w sałatce i w barszczu. Bez jajek się nie obędzie. A jak je gotować, by nie miały ciemnej obwódki i obierały się z łatwością? Zapamiętaj te wskazówki.

 Jajka na twardoPerfekcyjnie ugotowane jajka na twardo to ozdoba świątecznego stołu
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak długo gotować jajka na twardo?

Choć może się wydawać, że to, jak długo gotujemy jajko na twardo, nie ma znaczenia, to niestety gotowanie jaj dłużej niż 6-9 minut będzie skutkować nieestetyczną obwódką wokół żółtka. W dodatku każda kolejna minuta spędzona we wrzątku sprawia, że jajko ma coraz mniej wartości odżywczych i… smaku.

Oczywiście gotowanie jaj na twardo jest ściśle uzależnione od rozmiaru jajka.

  • jajka klasy S (średnica jajka do 5 cm) – 7 minut od momentu zagotowania się wody
  • jajka klasy M – (około 7-8 cm) – 8 minut
  • jajka klasy L (8 cm) – 9 minut

Idealne jajko na twardo ma delikatnie płynne żółtko – niestety jajka gotowane zbyt długo będą miały żółtko kruszące się i nieapetyczne, dookoła którego wyraźnie utworzy się sina obwódka.

Lubisz jajka? Wybierz gotowane na twardo

Perfekcyjne jajko na twardo – 5 praktycznych porad

Smaczne i idealnie ugotowane jajko to nie wszystko. Kto nie borykał się nigdy z problemem trudno obierających się jajek? Gdy finalnie lądują w paście jajecznej, nie jest to większym problemem, ale faszerowane jaja, które mają być ozdobą stołu wielkanocnego, muszą być ładne.

Jak gotować i obierać jajka na twardo? 5 praktycznych porad sprawi, że przygotowywanie jajek na twardo przestanie być problemem.

  1. Nie wrzucaj zimnych jajek do wrzątku – popękają, a białko wypłynie ze skorupki.
  2. Do gotującej się wody dodaj łyżeczkę soli lub sody oczyszczonej – jajka z pewnością nie będą pękać.
  3. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i pozostaw na 2-3 minut. Potem nie zwlekaj z obieraniem jaj, bo z każdą kolejną minutą będzie to coraz trudniejsze.
  4. Obieranie jajek rozpocznij od tępego, płaskiego końca, tam, gdzie jest komora powietrzna.
  5. Do jajecznicy czy tatara musisz wykorzystać jak najświeższe jajka, ale gdy chcesz ugotować je na twardo, lepiej sięgnąć po te nieco starsze – będą łatwiej się obierać.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce