Trwa ładowanie...

Jak ugotować perfekcyjne jajko na twardo? 5 praktycznych porad dotyczących gotowanych jajek

Idealne jajko na twardo? Obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole! Z chrzanem, w sosie tatarskim, faszerowane, w sałatce i w barszczu. Bez jajek się nie obędzie. A jak je gotować, by nie miały ciemnej obwódki i obierały się z łatwością? Zapamiętaj te wskazówki.
Share
Perfekcyjnie ugotowane jajka na twardo to ozdoba świątecznego stołu
Perfekcyjnie ugotowane jajka na twardo to ozdoba świątecznego stołuŹródło: 123RF
d4fmivm

Jak długo gotować jajka na twardo?

Choć może się wydawać, że to, jak długo gotujemy jajko na twardo, nie ma znaczenia, to niestety gotowanie jaj dłużej niż 6-9 minut będzie skutkować nieestetyczną obwódką wokół żółtka. W dodatku każda kolejna minuta spędzona we wrzątku sprawia, że jajko ma coraz mniej wartości odżywczych i… smaku.

Oczywiście gotowanie jaj na twardo jest ściśle uzależnione od rozmiaru jajka.

  • jajka klasy S (średnica jajka do 5 cm) – 7 minut od momentu zagotowania się wody
  • jajka klasy M – (około 7-8 cm) – 8 minut
  • jajka klasy L (8 cm) – 9 minut
d4fmivm

Idealne jajko na twardo ma delikatnie płynne żółtko – niestety jajka gotowane zbyt długo będą miały żółtko kruszące się i nieapetyczne, dookoła którego wyraźnie utworzy się sina obwódka.

Lubisz jajka? Wybierz gotowane na twardo

Perfekcyjne jajko na twardo – 5 praktycznych porad

Smaczne i idealnie ugotowane jajko to nie wszystko. Kto nie borykał się nigdy z problemem trudno obierających się jajek? Gdy finalnie lądują w paście jajecznej, nie jest to większym problemem, ale faszerowane jaja, które mają być ozdobą stołu wielkanocnego, muszą być ładne.

d4fmivm

Jak gotować i obierać jajka na twardo? 5 praktycznych porad sprawi, że przygotowywanie jajek na twardo przestanie być problemem.

1. Nie wrzucaj zimnych jajek do wrzątku – popękają, a białko wypłynie ze skorupki.
2. Do gotującej się wody dodaj łyżeczkę soli lub sody oczyszczonej – jajka z pewnością nie będą pękać.
3. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i pozostaw na 2-3 minut. Potem nie zwlekaj z obieraniem jaj, bo z każdą kolejną minutą będzie to coraz trudniejsze.
4. Obieranie jajek rozpocznij od tępego, płaskiego końca, tam, gdzie jest komora powietrzna.
5. Do jajecznicy czy tatara musisz wykorzystać jak najświeższe jajka, ale gdy chcesz ugotować je na twardo, lepiej sięgnąć po te nieco starsze – będą łatwiej się obierać.

Zobacz także:

Katarzyna Bosacka się nie popisała. Kardynalny błąd gwiazdy "Wiem, co jem"

Prawdziwy żurek wielkanocny. Wyjątkowa receptura Magdy Gessler

Rumiane i chrupiące placuszki z cukinią i kurczakiem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4fmivm

Podziel się opinią

Share
d4fmivm
d4fmivm
Więcej tematów