Jak ugotować perfekcyjne jajko na twardo? 5 praktycznych porad dotyczących gotowanych jajek
Idealne jajko na twardo? Obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole! Z chrzanem, w sosie tatarskim, faszerowane, w sałatce i w barszczu. Bez jajek się nie obędzie. A jak je gotować, by nie miały ciemnej obwódki i obierały się z łatwością? Zapamiętaj te wskazówki.
Jak długo gotować jajka na twardo?
Choć może się wydawać, że to, jak długo gotujemy jajko na twardo, nie ma znaczenia, to niestety gotowanie jaj dłużej niż 6-9 minut będzie skutkować nieestetyczną obwódką wokół żółtka. W dodatku każda kolejna minuta spędzona we wrzątku sprawia, że jajko ma coraz mniej wartości odżywczych i… smaku.
Oczywiście gotowanie jaj na twardo jest ściśle uzależnione od rozmiaru jajka.
- jajka klasy S (średnica jajka do 5 cm) – 7 minut od momentu zagotowania się wody
- jajka klasy M – (około 7-8 cm) – 8 minut
- jajka klasy L (8 cm) – 9 minut
Idealne jajko na twardo ma delikatnie płynne żółtko – niestety jajka gotowane zbyt długo będą miały żółtko kruszące się i nieapetyczne, dookoła którego wyraźnie utworzy się sina obwódka.
Lubisz jajka? Wybierz gotowane na twardo
Perfekcyjne jajko na twardo – 5 praktycznych porad
Smaczne i idealnie ugotowane jajko to nie wszystko. Kto nie borykał się nigdy z problemem trudno obierających się jajek? Gdy finalnie lądują w paście jajecznej, nie jest to większym problemem, ale faszerowane jaja, które mają być ozdobą stołu wielkanocnego, muszą być ładne.
Jak gotować i obierać jajka na twardo? 5 praktycznych porad sprawi, że przygotowywanie jajek na twardo przestanie być problemem.
- Nie wrzucaj zimnych jajek do wrzątku – popękają, a białko wypłynie ze skorupki.
- Do gotującej się wody dodaj łyżeczkę soli lub sody oczyszczonej – jajka z pewnością nie będą pękać.
- Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i pozostaw na 2-3 minut. Potem nie zwlekaj z obieraniem jaj, bo z każdą kolejną minutą będzie to coraz trudniejsze.
- Obieranie jajek rozpocznij od tępego, płaskiego końca, tam, gdzie jest komora powietrzna.
- Do jajecznicy czy tatara musisz wykorzystać jak najświeższe jajka, ale gdy chcesz ugotować je na twardo, lepiej sięgnąć po te nieco starsze – będą łatwiej się obierać.
Zobacz także: