Większość osób odchudza się wiosną. Warto jednak spróbować diety jesiennej

Większość osób kojarzy diety z okresem wiosennym, gdy wiele kobiet i mężczyzn zaczyna przygotowywać się do wakacji i wyjść na plażę. Warto jednak pomyśleć o odchudzanie w okresie jesiennym - nie tylko będziemy wyglądać pięknie na święta i sylwestra, ale możemy nawet utrzymać figurę do lata.

Ze względu na jesienną pogodę za oknem, zdecydowanie przyda się coś rozgrzewającego
Źródło zdjęć: © 123RF
Agata Porażka

Jesienią naszym największym sprzymierzeńcem jest dynia. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto zawiera wiele minerałów i wartości odżywczych, których bardzo potrzebujemy. Z dynią można zrobić właściwie wszystko - krem na obiad, ciasto na podwieczorek i sałatki na kolację, a nawet lazanię. Sprawdzi się zarówno na słono, jak i na słodko.

Ze względu na jesienną pogodę za oknem, zdecydowanie przyda się coś rozgrzewającego. Na pomoc przychodzi nam mus z dyni, który ma w sobie jeszcze jarmuż. Żeby się za niego zabrać, będziemy przede wszystkim potrzebować dyni, kilku liści jarmużu, 1,5 litra rosołu, 2 szalotek, 3 ząbków czosnku, 400 ml mleka kokosowego, soli i pieprzu oraz 2 łyżek oleju rzepakowego. Można także dodać ciemne razowe pieczywo według uznania.

Na początku trzeba obrać naszą dynię i oczyścić ją z pestek. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie jej w kostkę oraz posiekanie czosnku i szalotki na drobne kawałki. W tym samym czasie rozgrzewamy olej w garnku, a następnie smażymy warzywa około 8-9 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy już usmażymy warzywa, zalewamy je rosołem i gotujemy do miękkości. Kolejnym krokiem jest znalezienie miksera i zmiksowanie wszystkiego do konsystencji musu. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe, liście jarmużu, sól oraz pieprz. Wszystko mieszamy i podajemy z ciemnym pieczywem.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu