Większość osób odchudza się wiosną. Warto jednak spróbować diety jesiennej
Większość osób kojarzy diety z okresem wiosennym, gdy wiele kobiet i mężczyzn zaczyna przygotowywać się do wakacji i wyjść na plażę. Warto jednak pomyśleć o odchudzanie w okresie jesiennym - nie tylko będziemy wyglądać pięknie na święta i sylwestra, ale możemy nawet utrzymać figurę do lata.
Jesienią naszym największym sprzymierzeńcem jest dynia. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto zawiera wiele minerałów i wartości odżywczych, których bardzo potrzebujemy. Z dynią można zrobić właściwie wszystko - krem na obiad, ciasto na podwieczorek i sałatki na kolację, a nawet lazanię. Sprawdzi się zarówno na słono, jak i na słodko.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Ze względu na jesienną pogodę za oknem, zdecydowanie przyda się coś rozgrzewającego. Na pomoc przychodzi nam mus z dyni, który ma w sobie jeszcze jarmuż. Żeby się za niego zabrać, będziemy przede wszystkim potrzebować dyni, kilku liści jarmużu, 1,5 litra rosołu, 2 szalotek, 3 ząbków czosnku, 400 ml mleka kokosowego, soli i pieprzu oraz 2 łyżek oleju rzepakowego. Można także dodać ciemne razowe pieczywo według uznania.
Na początku trzeba obrać naszą dynię i oczyścić ją z pestek. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie jej w kostkę oraz posiekanie czosnku i szalotki na drobne kawałki. W tym samym czasie rozgrzewamy olej w garnku, a następnie smażymy warzywa około 8-9 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy już usmażymy warzywa, zalewamy je rosołem i gotujemy do miękkości. Kolejnym krokiem jest znalezienie miksera i zmiksowanie wszystkiego do konsystencji musu. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe, liście jarmużu, sól oraz pieprz. Wszystko mieszamy i podajemy z ciemnym pieczywem.
Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl