Wiejska zupa ogonowa. Przepis na sycącą zupę na ogonach wołowych

Zupa na wołowych ogonach. Choć tradycyjna, to odeszła do lamusa, a szkoda, bo jej smak jest niepowtarzalny. Warto przygotować zupę ogonową dzień wcześniej i wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły. Ogonówka najlepiej smakuje z pajdą chleba lub utłuczonymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami i cebulką.

Zupa ogonowaZupa ogonowa
Karolina Rozmus

Składniki

  • 2 ogony wołowe
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 średniej bulwy selera
  • 150 g grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki, kozaki lub inne)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: łyżeczka ziaren kminku, kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki majeranku, 0,5 łyżeczki cząbru, sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Na dnie szerokiego rondla rozgrzać olej, grzyby zalać gorącą wodą i odstawić.
  • W międzyczasie ogony podzielić na mniejsze kawałki, wyszorować lub obrać jarzyny oraz cebulę i czosnek.
  • Na olej wrzucić ogony i smażyć aż się przyrumienią.
  • Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, seler i cebulę w kostkę. Dorzucić do ogonów wołowych. Przemieszać i podsmażać przez kilka minut.
  • Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy z wyjątkiem pieprzu.
  • Jarzyny i ogony zalać czerwonym winem, a gdy wszystko się zagotuje, dodać grzyby z wywarem i ewentualnie dolać wody, tak by zakryła składniki potrawy.
  • Gotować na małym ogniu aż warzywa będą al dente. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka z zupą.
  • Gdy ziemniaki zmiękną, do zupy dodać przecier pomidorowy, sól oraz pieprz. Gotować jeszcze przez kilkanaście minut, po czym wyłączyć palnik pod garnkiem.
  • Wyjąć ogony wołowe, obrać z mięsa i wrzucić je z powrotem do zupy.
  • Zupę można podawać z chlebem lub drobnym makaronem czy też tak jak gulasz – z ziemniaczanym purée. W takim wypadku zupę ogonową można ugotować z pominięciem ziemniaków.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy