Wegetariański żurek na wielkanocny stół

Kiedyś wegetariański żurek był jedynie fanaberią, dzisiaj króluje w wielu polskich domach. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Tradycyjnie przygotowuje się go na wędzonce i podaje z białą kiełbasą. Możemy jednak nieco przełamać klasykę i podać swoim gościom wegetariańską wersję tej potrawy. Zapewniamy, że taka zupa będzie równie smaczna, a poza tym dużo lżejsza. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.

Wegetariański żurek na wielkanocny stółWegetariański żurek na wielkanocny stół
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 3–5 suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
  • 5–7 ziaren ziela angielskiego
  • 4–5 liści laurowych
  • 1 łyżka majeranku
  • zakwas na żurek
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki masła/oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2–4 łyżki chrzanu
  • 2 szklanki gęstej śmietany (dla wegan roślinnej)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki

Ponadto: wiejskie jajka od kury karmionej tradycyjnie, ugotowane
na twardo

Przepis

Do garnka wrzucić obraną i pokrojoną włoszczyznę, czosnek, grzyby, ziele, liście laurowe, majeranek, dodać 1 płaską łyżkę soli. Gotować 15–20 minut na małym ogniu. Warzywa wyjąć (można potem wykorzystać do pasztetu). Można też gotować warzywa pokrojone w kostkę i zostawić w zupie.

Przepis

Dodać zakwas i gotować 5 minut. Zdjąć garnek z kuchenki. Na patelnię wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekane cebule. Posolić. Podsmażać na największym ogniu 3–4 minuty, aby zaczęły mięknąć, ale jeszcze się nie smażyły. Zmniejszyć ogień na średni. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieją. Wrzucić do zupy. Dodać chrzan, śmietanę i przyprawić do smaku. Można podgrzewać na małym ogniu, ale już nie gotować. Jajka pokroić na ćwiartki, położyć na talerz i zalać żurkiem. Podawać z chlebem.

Przepis

Do żurku można dodać pokrojone kiełbaski wegańskie.

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię