Wegańskie przepisy na "wigilijne ryby"
Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością, wiele osób nie jada ryb, preferując jedynie pokarmy pochodzenia roślinnego. Czym więc można zastąpić tradycyjne ryby podawane podczas wieczerzy wigilijnej? Do przygotowania "wegeryby" wspaniale nadają się tofu, nori a nawet boczniaki.
Wegańska ryba po grecku (przepis z tofu i nori)
Do tego dania najlepiej użyć najtwardszego tofu (miękkie nie nadaje się do obróbki). Tofu może być zarówno to naturalne, jak i wędzone.
Składniki:
- 2 kostki twardego tofu naturalnego (może być również wędzone – jeśli ktoś preferuje wędzony aromat),
- 8 łyżek jasnego sosu sojowego (można użyć sosu teriyaki),
- kilka arkuszy glonów nori,
- 200 ml wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka tartej bułki,
- olej rzepakowy (do smażenia),
- 300 g marchewki,
- 100 g korzenia pietruszki,
- 100 g korzenia selera,
- 2 duże cebule,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli, pieprz (do smaku).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odchudzone dania świąteczne. Proste sposoby na wigilię w wersji fit
Wykonanie:
- Tofu odsączamy z wody za pomocą papierowych ręczników. Kroimy na 3 plastry, a następnie w paluszki, obtaczamy w sosie sojowym. Przykrywamy paskiem wyciętym z arkusza nori. Łączymy mąkę z wodą.
- Do osobnego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Maczamy plastry w mieszance mąki, następnie obtaczamy w bułce i smażymy przez kilka minut na stronę (aż kawałki się zarumienią).
- Zdejmujemy smażone tofu z patelni i odkładamy na papierowy ręcznik. Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w półksiężyce, a warzywa korzeniowe ścieramy na tarce (na grubych oczkach).
- Podsmażamy cebulę na sporej ilości oleju i dodajemy warzywa, sól, cukier i pieprz. Dolewamy nieco wody i dusimy pod przykrywką przez ok. 10 min.
- Po tym czasie do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze przez ok. 10 min.
- Przekładamy część warzyw do miski (z której będziemy podawać danie) następnie układamy filety i na wierzchu znów kładziemy warzywa.
Wegańskie śledzie z boczniaków
Jako zamienniki wigilijnych śledzi świetnie sprawdzają się: seler, bakłażan a nawet pieczarki. Jednak ja polecam boczniaki.
Składniki:
- 400 g boczniaków,
- 2 duże białe cebule,
- pasek z arkusza glonów nori (o szerokości 3-5 cm),
- 1 l przegotowanej wody,
- 6 łyżek octu winnego,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki nasion gorczycy,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Opcjonalnie:
- 1 łyżka cukru,
- 300 ml oleju tłoczonego na zimno (lnianego albo rzepakowego).
Wykonanie:
- Boczniaki dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w podłużne kawałki (usuwamy twarde części ich nóżek). Wrzucamy grzyby na suchą patelnię ceramiczną i podsmażamy przez ok 2-3 minuty (tak aby zmiękły i nieco się zrumieniły).
- Cebule kroimy w cienkie półksiężyce i wkładamy do dużego słoja. Przekładamy kawałkami grzybów. Całość zalewamy olejem (z tego składnika można zrezygnować).
- Zagotowujemy wodę (jeżeli używamy oleju ilość wody zmniejszamy do ok 0,6 l), po czym dodajemy do niej przyprawy i pozostałe składniki (w tym opcjonalnie cukier).
- Boczniaki z olejem zalewamy wystudzoną zalewą (bez oleju – gorącą).
Słoik zakręcamy i pozostawiamy na minimum dobę (aby smaki składników zdążyły się "przegryźć").