Wegańskie przepisy na "wigilijne ryby"

Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością, wiele osób nie jada ryb, preferując jedynie pokarmy pochodzenia roślinnego. Czym więc można zastąpić tradycyjne ryby podawane podczas wieczerzy wigilijnej? Do przygotowania "wegeryby" wspaniale nadają się tofu, nori a nawet boczniaki.

Ryba po greckuRyba po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wegańska ryba po grecku (przepis z tofu i nori)

Do tego dania najlepiej użyć najtwardszego tofu (miękkie nie nadaje się do obróbki). Tofu może być zarówno to naturalne, jak i wędzone.

Składniki:

  • 2 kostki twardego tofu naturalnego (może być również wędzone – jeśli ktoś preferuje wędzony aromat),
  • 8 łyżek jasnego sosu sojowego (można użyć sosu teriyaki),
  • kilka arkuszy glonów nori,
  • 200 ml wody,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka tartej bułki,
  • olej rzepakowy (do smażenia),
  • 300 g marchewki,
  • 100 g korzenia pietruszki,
  • 100 g korzenia selera,
  • 2 duże cebule,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprz (do smaku).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odchudzone dania świąteczne. Proste sposoby na wigilię w wersji fit

Wykonanie:

  1. Tofu odsączamy z wody za pomocą papierowych ręczników. Kroimy na 3 plastry, a następnie w paluszki, obtaczamy w sosie sojowym. Przykrywamy paskiem wyciętym z arkusza nori. Łączymy mąkę z wodą.
  2. Do osobnego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Maczamy plastry w mieszance mąki, następnie obtaczamy w bułce i smażymy przez kilka minut na stronę (aż kawałki się zarumienią).
  3. Zdejmujemy smażone tofu z patelni i odkładamy na papierowy ręcznik. Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w półksiężyce, a warzywa korzeniowe ścieramy na tarce (na grubych oczkach).
  4. Podsmażamy cebulę na sporej ilości oleju i dodajemy warzywa, sól, cukier i pieprz. Dolewamy nieco wody i dusimy pod przykrywką przez ok. 10 min.
  5. Po tym czasie do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze przez ok. 10 min.
  6. Przekładamy część warzyw do miski (z której będziemy podawać danie) następnie układamy filety i na wierzchu znów kładziemy warzywa.

Wegańskie śledzie z boczniaków

Jako zamienniki wigilijnych śledzi świetnie sprawdzają się: seler, bakłażan a nawet pieczarki. Jednak ja polecam boczniaki.

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 2 duże białe cebule,
  • pasek z arkusza glonów nori (o szerokości 3-5 cm),
  • 1 l przegotowanej wody,
  • 6 łyżek octu winnego,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki nasion gorczycy,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżka cukru,
  • 300 ml oleju tłoczonego na zimno (lnianego albo rzepakowego).

Wykonanie:

  1. Boczniaki dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w podłużne kawałki (usuwamy twarde części ich nóżek). Wrzucamy grzyby na suchą patelnię ceramiczną i podsmażamy przez ok 2-3 minuty (tak aby zmiękły i nieco się zrumieniły).
  2. Cebule kroimy w cienkie półksiężyce i wkładamy do dużego słoja. Przekładamy kawałkami grzybów. Całość zalewamy olejem (z tego składnika można zrezygnować).
  3. Zagotowujemy wodę (jeżeli używamy oleju ilość wody zmniejszamy do ok 0,6 l), po czym dodajemy do niej przyprawy i pozostałe składniki (w tym opcjonalnie cukier).
  4. Boczniaki z olejem zalewamy wystudzoną zalewą (bez oleju – gorącą).

Słoik zakręcamy i pozostawiamy na minimum dobę (aby smaki składników zdążyły się "przegryźć").

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja