Wegańskie przekąski na sylwestrową noc
Wegańskie przekąski świetnie sprawdzą się w ostatnią noc roku. Swoje ulubione w rozmowie z Pauliną Brzozowską zdradza Alicja Rokicka, autorka bloga "WEGAN NERD".
Święta się kończą, przychodzi czas… Rozwiń
Transkrypcja:
Święta się kończą, przychodzi czas na Sylwester. Na imprezy, spotkania.
I chciałabym podpytać o taki prosty przepis na przekąski. Na przekąski imprezowe.
Klasycznie stawiamy na sałatki, koreczki wszelkiego typu, i co kiedy ktoś chce podać totalnie wegańskie przekąski dla swoich gości? Takie imprezowe, które łatwo złapać na szybko.
Jestem też taką osobą, która bardzo lubi jak to jedzenie, możemy dzielić się nim i jeść rękoma.
To mi się to wydaje, że to jest taki też taki element, który bardzo zbliża do siebie gości i ludzi.
No myślę, że można sięgnąć po różnego rodzaju pasty, takie kanapkowe.
Chociażby hummus. Myślę, że już nie ma w Polsce osoby, która nie wie, czym jest hummus, ale on się po prostu super sprawdza.
Jest bardzo smaczny. Można też przygotować jakąś tapenadę z oliwek albo jakąś po prostu pastę z nie wiem, upieczonych warzyw i doprawić w jakiś sposób. Upiec focaccię.
A jakaś taka, na przykład pani ulubiona pasta z warzyw. Czy może mi pani zdradzić taki bardzo szybki przepis dla naszych czytelników?
Bardzo lubię taką pastę z papryki pieczonej. I ona jest z orzechami włoskimi, się dodaje.
Albo można zrobić taką z pieczonej marchewki z odrobiną cytryny.
One bardzo ładnie do siebie pasują, bo marchewka jest słodka, a cytryna no, nawet nie chodzi o to, że jest kwaśna.
Jest taka delikatna, cytrynowa. Znaczy ma taki posmak, więc no tak jakby myślę, że też można sobie bardzo pokombinować w tym.
I to jest dosyć proste, po prostu wrzucamy, tak? Składniki. Blendujemy je ze sobą i...
Tak, doprawiamy. Nawet z zielonego groszku, z miętą, tych... I podajemy najczęściej z pieczywem?
Albo na przykład z domową focaccią. Z domową focaccią.
Albo jeszcze do tego właściwie, to też zależy czy trzeba zrobić taki misz-masz, czy sobie obierzemy jakiś na przykład...
Myślę, że takie imprezy, to fajnie sobie wymyślić jakiś temat i na przykład gotować coś w podobnej tematyce.
Właśnie bardziej włosko albo bardziej może arabsko i wtedy właśnie sięgamy po ten hummus i może jakąś prażoną ciecierzycę w ten sposób.
Jakby chyba tutaj - Sylwester jest chyba mniej, wydaje mi się konfliktowy, niż takie Święta, prawda?
No łatwiej jednak, te przekąski jest łatwiej na szybko przygotować, warzywne dania. Czy jakieś krakersy, czy chipsy z tortilli, więc tego jest tutaj dość sporo.
A można faktycznie przygotować taką jakąś sałatkę z sojonezem, czyli no iść już w takie totalne klasyki, gdzie jest sojonez i właśnie jarzyny.
Albo dodać ryżu ugotowanego i z kukurydzą. To są właśnie takie klimaty właśnie jeszcze... Takie właśnie jeszcze u cioci, u babci - klasyczne smaki.
Więc jakby myślę, że Sylwester jest - szczególnie, że to Sylwester jest takim symbolem, jeszcze do tego dochodzi oczywiście alkohol.
Więc wydaje mi się, że mało kto zwraca uwagę, co dokładnie jest na tym talerzu, prawda?