Weekend z gwiazdami kuchni – Makłowiczem, Sową i Brodnickim na Warsaw Food Expo

Kulinarna podróż z Robertem Makłowiczem, pokazy kulinarne Agnieszki Mielczarek, Pascala Brodnickiego, Roberta Sowy, warsztaty i pokazy mistrzów ze Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, a także degustacje żywności, rodzinny konkurs na Dzień Mamy z Sante, wielkie grillowanie, premiery produktowe oraz seminaria – to wszystko czeka na uczestników 2. targów żywności Warsaw Food Expo, które odbędą się w dniach 24-26 maja w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo. Odwiedzający na wydarzenie dojadą bezpłatnym autobusem kursującym z warszawskiego Metra Centrum.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

W Polsce trwa prawdziwa moda na gotowanie. Każda duża stacja telewizyjna posiada własny program z kuchennymi rywalizacjami, książki najpopularniejszych kucharzy świetnie się sprzedają, a Polacy gotują coraz odważniej, stawiając przy tym na różnorodne posiłki i poszukując oryginalnych rozwiązań. Gdzie więc szukać kulinarnych inspiracji, jak nie na targach żywności? Okazją do tego będą odbywające się już w tym tygodniu (od czwartku do soboty) targi Warsaw Food Expo 2018. Targi będą wielką prezentacją smaków. Odbędą się tu premiery i pokazy produktowe – żywności regionalnej, ekologicznej, polskiej i zagranicznej. Gdy branża będzie rozmawiać i nawiązywać kontakty biznesowe, konsumenci przetestują nowe produkty, zdobędą cenną wiedzę (w programie m.in. seminaria przygotowane przez ekspertów z SGGW), a także zobaczą w akcji gwiazdy kuchni.

Mistrzowie w akcji

Z pewnością największą popularnością wśród odwiedzających Warsaw Food Expo cieszyć się będą pokazy i warsztaty kulinarne w wykonaniu znanych z telewizji kucharzy. Swój pokaz zaplanowali m.in. Robert Sowa – często uczestniczący w audycjach telewizyjnych i radiowych mistrz kuchni, wiceprezes Klubu Szefów Kuchni i były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, a także znany kulinarny duet – Agnieszka Mielczarek i Pascal Brodnicki. Agnieszka jest dyplomowanym coachem żywieniowym i dietetykiem, a także autorką książek. Pascal, który swoją popularność zdobył przez lata gotując na antenie TVN w autorskim programie "Pascal: Po prostu gotuj!", prowadzi swój własny kanał na YouTube. W kulinarną podróż zabierze nas Robert Makłowicz, który wyjątkowo nie będzie gotować – podróżnik, dziennikarz i krytyk kulinarny tym razem z targowej sceny opowie o zmieniającym się krajobrazie kulinarnym Polski.

Swoje pokazy przygotowują także mistrzowie z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Podczas swoich pokazów kucharze będą współpracować z uczniami z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Jak na mistrzów przystało, kucharze nie boją się zaskoczeń i zamierzają przygotować potrawy z produktów dostarczonych przez wystawców. Będzie więc spontanicznie i bardzo kreatywnie.

Z okazji przypadającego na sobotę Dnia Mamy firma Sante przygotowała wyjątkową, kulinarną rywalizację dla rodziców i dzieci. Na zwycięzców czekają vouchery do Studio Sante Uzdrowiska Miejskiego, a dla pozostałych uczestników – nagrody niespodzianki. Zawody odbędą się w trzech turach, po pięć drużyn w każdej. Drużyny będą mogły liczyć dwie osoby: mamę lub tatę i dziecko. Aby wziąć udział w konkursie należy zarejestrować się na stronie internetowej targów.

Targi Warsaw Food Expo 2018 odbędą się w dniach 24-26 maja, w Ptak Warsaw Expo, na przedmieściach Warszawy. Niezmotoryzowanych na targi zawiozą bezpłatne autobusy z centrum stolicy. Szczegóły imprezy, w tym harmonogram wydarzeń, znaleźć można na: warsawfoodexpo.pl i na FB.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw