Wątróbka drobiowa duszona z jabłkami
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że wątróbka ma więcej składników odżywczych niż pierś kurczaka czy mięso z szynki. Stanowi doskonałe źródło wysokiej jakości białka, witamin oraz składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do diety
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i odsączyć, cebulę pokroić w półkrążki.
- Wątróbkę kłaść na rozgrzany smalec i usmażyć z obu stron. Wyjąć z patelni, na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę. Dodać wątróbkę, posypać pieprzem, a na wierzchu położyć pokrojone w talarki jabłka, posypać majerankiem.
- Dusić z dodatkiem masła pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem posolić.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl